funkcje
Ela: Określ dziedzinę funkcji oraz wyznacz jej miejsca zzerowe
f(x)=log √2 (8x−x2)
i z dziedziną nie mam problemu ale jak wyznaczyć zbiór wartości to niestety nie wiem jak
zacząć, mógłby
ktoś mnie nakierować jakoś?
20 mar 21:09
20 mar 21:12
Janek191:
8 x − x
2 > 0 ⇔ x*( 8 − x) > 0 ⇔ x ∊ ( 0, 8 )
log
√2 ( 8 x − x
2) = 0 ⇔ (
√2)
0 = 8 x − x
2 ⇔ 1 = 8 x − x
2 ⇔ x
2 − 8 x + 1 = 0
Δ = 64 − 4*1*1 = 60
| | 8 − √60 | | 8 + √60 | |
x = |
| = 4 − √15 > 0 lub x = |
| = 4 + √15 |
| | 2 | | 2 | |
20 mar 21:19
Ela: strona mi się przydała ale ciagle nie wiem czemu w mojej funkcji zbiorem wartości jest ZW=<2;∞)
20 mar 21:22
Ela: Janek191 robiłam jak Ty tylko na koniec mi wyszło −x2+8x−1
20 mar 21:24
Ela: delte mam taką samą tylko do wyniku nie pasuje
20 mar 21:24