Wyznaczanie argumentów pod koniec równania trygonometrycznego.
Zwarty: Wyznaczanie argumentów pod koniec równania trygonometrycznego.
Mam tylko malutkie pytanie, odnośnie wyznaczania końcowych wartości argumentów x w równaniach
trygonometrycznych.
Mam takie przykłady:
| | 1 | | 1 | | 3π | | π | |
cosx = − |
| v cosx = |
| v cosx = −1 x∊( − |
| , − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Jak wyznaczyć końcowe argumenty?
20 mar 16:45
5-latek : Cosinus jest ujemny w 2 i 3 cwiatce i okres 2π
dodatni jest w 1 i 4 cwairtce i tez okres 2π
20 mar 16:47
Zwarty: dalej nie wiem jak rozwiązać, możesz jakoś jaśniej objaśnić?
20 mar 17:17
20 mar 17:19
Metis: Rozwiązujesz wszystkie równania . Później za k podstawiasz kolejne to liczby całkowite i
sprawdzasz kiedy zawierają się w podanym przedziale.
Ale ograniczasz i liczysz k.
20 mar 17:21
Zwarty: cosx = 1/2 ⇔ x = π/3 + 2kπ
cosx = −1/2 ⇔ x = −π/3 + 2kπ − dobrze rozumuję?
jak potem uwzględnić przedział? po prostu podstawiając za k liczby całkowite? ujemne k także?
może ktoś rozwiązać po prostu cosx = −1/2 po kolei?
z góry dziękuję za pomoc
20 mar 18:13
Zwarty: Pomoże ktoś?
20 mar 19:36
Aga1.:

| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ, k∊C |
| | 3 | | 3 | |
Jak widać równanie w tym przedziale nie ma rozwiązań
| | 2 | | 2 | |
x= |
| π+2kπ lub x=− |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
w podanym przedziale ma 2 rozwiązania
20 mar 19:51