Funkcję
Tymek: FUNKCJE
1.Zbiór wartości funkcji f(x)=5−3
x jest równy..
i kompletnie nie wiem jak poradzić sobie z x w potędze.
2.Wskaż funkcję, której zbiorem wartości jest przedział (1;
∞)
A.y=log
2(x+1)
| | 1 | |
C. y=log o podstawie |
| z (x+1) |
| | 2 | |
D. y=2
x−1
3.Wskaż liczb która należy do dziedizny funkcji y=log
0,
4(x
2−4x)
A. 0,4
B. 1
C. −0,4
D. 4
i za 1 i 2 kompletnie nie wiem jak się zabrać i byłbym wdzięczny, gdyby ktoś wytłumaczył mi jak
je
zrobić a co do 3 to robiłem to tyle razy i cały czas wychodzi mi że do dziedziny nie należy 4 a
w odp jest że −0,4
20 mar 09:52
Janek191:
1. ZW = ( −∞ , 5)
bo
lim f(x) = 5
x→ −∞
lim f(x) = − ∞
x→∞
20 mar 09:57
5-latek :

Zadanie nr3
Powiedzny tak
ma być x
2−4>0 (to z defincji logarytmu
czyli x(x−4)>0 wiec x∊(−
∞,0)U(4,
∞)
Patrzac na ten przedzial to należy x=−0,4
20 mar 10:02
5-latek : Witaj
Janek191 
Popraw sobie ma być x
2−4x >0 (ale to pewnie zuwazysz
20 mar 10:04
Janek191:

z.2
ZW = (1, +
∞)
Odp.B
| | 1 | |
y = f(x) = ( |
| )x + 1 f jest malejąca w ℛ |
| | 2 | |
lim f(x) = +
∞
x→ −
∞
lim f(x) = 1
x→
∞
Patrz też na wykres
20 mar 10:06
5-latek : Jeśli chodzi o zadanie nr 2
to odpowiedz A i C od razu odpada . Dlazcego ?
Po jakiej osi masz tu przesuniecie ? Zbior wartości odczytujemy na jakiej osi OX? czy OY?
Wiec zostaje odpowiedz B i D
Zastanow się dobrze teraz
20 mar 10:07
Janek191:
Cześć 5 − latku
20 mar 10:09
Tymek: ok dziękuje. Nie myślałem że w 1 mam lim użyć tak to rozumiem.
no i przy jednym z obliczeń wyszedł mi taki sam przedział jak Tobie 5−latek tylko źle
narysowałem i zła odp i już
wiem czemu funkcja kwadratowa więc parabola a tak sie kupiłem na tym log przed nawiasem że
kompletnie
o tym zapomniałem
a z 2 ktoś może mnie jakoś naprowadzić jak zrobić
20 mar 10:10
Janek191:
@Tymek
Były granice funkcji ?
20 mar 10:11
Tymek: ok dziękuje wam teraz to ogarniam
20 mar 10:11
Tymek: były dawno ale były i jak nie mam w zadaniu lim..... to juz nie pamietam gdzie sie ich używa
20 mar 10:12
Janek191:
Masz z. 2 zrobione
20 mar 10:12
20 mar 10:14
Tymek: To ogarniam ale dzięki 5−latek

Janek191 jak pisałem odp to go nie było
20 mar 10:16
Janek191:

z.1 Wykres
f(x) = 5 − 3
x jest malejąca
20 mar 10:16