funkcje cyklometryczne
Jack:
Czy jest gdzies tutaj informacja jak sie liczy funkcje cyklometryczne?
wyprowadzenie itd.?
bo czasami by mi sie przydaly
wiem o nich jedynie tyle, ze jak mamy np. sin 30 = 1/2
to arc sin (1/2) = 30 stopni
i wlasnie czasami mam np.
sin 0,45332 albo inne takie i sie zastanawiam ile to moze byc stopni (a bez tablic ciezej)
19 mar 22:03
PW: Tu nie ma, bo forum nie jest przeznaczone dla studentów. Definicje łatwo znaleźć w internecie.
Na maturze nie będą potrzebne funkcje cyklometryczne, nie ma ich w podstawie programowej.
19 mar 22:11
Jack: to ze nie ma tego i wielu innych rzeczy to nie znaczy ze nie mozna sie nauczyc...
Jako ze duzo sie sam ucze to ucze sie do przodu.
Po prostu jest to dosyc ciekawe
W programie za to prawie nic nie ma...
ani funkcji hiperbolicznych ani nawet nie ma funkcji secans, cosecans
Program kroja ostatnio masakrycznie...
Probowalem zrobic zadania z jakiegos starego zbioru dla szkoly ponadgimnazjalnej to zadania
zaczynaly sie od calek...
19 mar 22:16
Metis: Jack już nie filozofuj

Zadanek mnóstwo do zrobienia i z tego co mamy w podstawie
programowej.
Roztrzaskajmy najpierw maturkę
19 mar 22:19
Jack: nie lubie planimetrii/prawdopodobienstwa a na reszte nawet nie trzeba sie uczyc...
19 mar 22:20
Metis: A wymyślasz

Nie lubimy − dlaczego − bo to dwa najcięższe działy w matematyce licealnej.
Ja wylewam łzy przed zeszytem gdy myśle ile mi zostało do matury. I na myśl o tym, że jeśli nie
zdobędę 80% to zostanę rok dłużej w domu

19 mar 22:23
ZKS:
Co to była za całka, jeżeli była w szkole ponadgimnazjalnej to i tak nie mogła być za trudna.
19 mar 22:24
Jack: widze troszke z tematu zeszlismy...
to poszukam gdzies...
apropos
PW mowisz ze to nie jest forum przeznaczone dla studentow, ale jak sie liczy calki
to juz opisali
19 mar 22:34
19 mar 22:37
Jack: 
dziekuje
19 mar 22:39
ZKS:
Jak wam się nudzi to macie takie zadanie.
(x + √x2 − x + 2)1/2 − (x − √x2 − x + 2)1/2 = 4
19 mar 22:39
Jack: kwadratujemy, skracamy,
zostaje nam
x −
√x−2 = 8 /// * (−1)
−x +
√x−2 = − 8
√x−2 = x − 8 /// ()
2
x−2 = x
2 − 16x + 64
x
2 − 17x + 66 = 0
Δ = 289 − 264
√Δ =5
x
2 = 11
sprawdzamy podstawiajac
dla 6 wychodzi 2
√2 = 4 czyli sprzeczne
dla 11 jest ok...
19 mar 22:57
ZKS:
Dobra wrzucę dwa ostatnie i idę.
Znajdź takie wartości parametru m dla których równanie sin(3x) = msin(x) ma rozwiązanie.
Rozwiąż równanie (x2 − 5x − 2)2 − 5(x2 − 5x − 2) − 2 = x.
19 mar 23:09
Benny: Pamiętam to równanie
19 mar 23:22
Jack: jakos skrotem da sie czy trza na chama mnozyc : D
19 mar 23:23
19 mar 23:24
ICSP: Bez względu na wybór parametru m równanie będzie spełnione przez x = 0, czyli m ∊ R
| | 33 | |
Oidstawienie t = x2 − 5x − 2, t ≥ − |
| sprowadzi równanie do równania kwadratowego. |
| | 4 | |
19 mar 23:27
ZKS:
Da się ładnie je zrobić,
Benny może potwierdzić.
19 mar 23:27
ICSP: o, nie widziałem x po drugiej stronie
19 mar 23:27
Jack: chcialem podstawic
t = x2 − 5x − 2
ale otrzymujemy
t2 −5t − x + 2= 0
a wlasciwie
19 mar 23:27
Jack: chyba ze tu sie cos uprosci, chociaz troszke watpie : D
19 mar 23:28
Jack: −x − 2* powinienem napisac...
19 mar 23:28
Benny: Da się ładnie

Parę podobnych przykładów zrobić i magiczne sztuczki same przychodzą do głowy
19 mar 23:32
Jack: hmm, to sie zastanowie, zanim nastepny post wkleje
19 mar 23:32
Metis: ICSP mi też własnie ten x skomplikował
19 mar 23:32
Jack: ok, mam, fajne zadanko ^^
19 mar 23:36
Jack: wycofuje, znaki skopalem...
19 mar 23:40
ZKS:
To
Benny dla Ciebie zadanie, jest już ono stare i nie wiem, czy kiedyś je już robiłeś.
Jak robiłeś to można zostawić dla tegorocznych maturzystów.
| | 252x | | 99 | |
250x + 2 • 249x + ... + 49 • 22x + 50 • 2x = |
| + |
| . |
| | (2x − 1)2 | | 4 | |
19 mar 23:47
ZKS:
Jack, Metis i coś tam idzie tamto zadanie?
19 mar 23:48
Jack: ZKS − tak, chyba juz mam, tylko cos sprawdzam
19 mar 23:48
ZKS:
Wrzuć rozwiązanie, zobaczymy.
19 mar 23:50
Jack: (x2 −5x − 2)2 − 5(x2 −5x − 2) − 2 = x
(x2 −5x−2)(x2−5x−2−5) −2 = x
(x2−5x−2)(x2−5x−7) − 2 =x
niech t = x2 − 5x
(t−2)(t−7) − 2 = x
t2 − 9t + 14 − 2 = x
t2 − 9t + 12 = x
skoro t = x2 − 5x
(t2 − 9t + 12)2 − 5(t2 − 9t + 12) = t
(t2 − 9t + 12)2 − 5(t2 − 9t + 12) − t = 0
wlasciwie nwm czy tak wgl mozna
19 mar 23:59
ZKS:
Niestety nie widzę rozwiązania.
20 mar 00:03
Jack: pytales sie czy cos idzie, wiec idzie, sadzilem ze teraz wyjde odrazu, ale to jednak nie az tka
proste,wiec daj kilka minut
20 mar 00:05
ZKS:
Napisałeś, że chyba masz, więc myślałem, że praktycznie całe zadanie masz rozwiązane.
20 mar 00:07
Jack: bo tak myslalem...bo mowie ze tu juz z gorki...
20 mar 00:08
ZKS:
Dlatego nie można być takim pewnym siebie Twój post z 22:20.
Spokojnie pomyśl, na pewno jakiś kolejny pomysł wpadnie na to równanie.
20 mar 00:12
Jack: tak, wiem, ale tu nie mozna usuwac postow

czyli sugerujesz ze ide zla droga : D
20 mar 00:13
Metis: Ja sprobowalbym wejsc na logarytmy ale już leżę
20 mar 00:13
Jack: raczej watpie zeby to mialo zwiazek z logarytmami

aczkolwiek jak widac, czesto sie myle, wiec kto wie
20 mar 00:14
ZKS:
Raczej już bym podstawiał za cały nawias, chociaż dla mnie podstawianie jest zbędnym
zabiegiem, ale jeżeli Ci to ułatwi to możesz podstawić.
20 mar 00:18
Jack: chyba musze sie z tym przespac...
20 mar 00:27
ZKS:
W takim razie dobrej nocy.
20 mar 00:29
Jack: wzajemnie

na szescie takich zadan nie ma na maturze...
20 mar 00:29
ZKS:
Kto wie, kto wie.

Dziękuje.
20 mar 00:33
Metis: (x
2−5x−2)
2−5(x
2−5x−2)−2=x
(x(x−5)−2)
2−5(x(x−5)−2)−2=x
20 mar 00:47
Metis: (x
2−5x−2)
2−5(x
2−5x−2)−2=x
(x
2−5x−2)
2−5(x
2−5x−2)=x+2
(x
2−5x−2)(x
2−5x−2)−5(x
2−5x−2)=x+2
(x
2−5x−2)[(x
2−5x−2)−5]=x+2
(x
2−5x−2)(x
2−5x−7)=x+2
20 mar 00:52
Marchin: (x2−5x−2)(x2−5x−7)−2−x=0
Po wymnożeniu:
x4−10x3+16x2+44x+12=0
Trzeba zauważyć iż można to równanie zapisać w iloczynie dwóch funkcji kwadratowych...
(x2−6x−2)(x2−4x−6)=0
A dalej to już pozostaje obliczyć 2 deltki miejsca zerowe i koniec, pff na rozszerzenie? za
łatwe
20 mar 02:39
Jack: Tego nie widac Marchin.
Wymnozyc moze kazdy...
20 mar 10:07
Jack: ZKS, Benny
Macie moze wiecej tego typu przykladow?
20 mar 10:16
ZKS:
Jack mogę poszukać jak chcesz.
20 mar 14:52
Jack: Chetnie bym tez zobaczyl rozwiazanie
20 mar 15:12
ZKS:
Później podam sposób na tamto równanie, jak będzie chciał Metis z Tobą.
20 mar 15:13
ZKS:
Pisać mam?
20 mar 15:13
Jack: Mozesz napisac w latexie

nie bedzie widoxzne od razu...ja bede za
~5h
20 mar 15:30
ZKS:
Jeżeli tak to wrzucam rozwiązanie. Rozpisywałem, aby było w miarę jasne, co skąd się brało.
(x2 − 5x − 2)2 − 5(x2 − 5x − 2) − 2 = x
(x2 − 5x − 2)2 − 4(x2 − 5x − 2) − x2 + 5x + 2 − x − 2 = 0
(x2 − 5x − 2)2 − 4(x2 − 5x − 2) − x2 + 4x = 0
(x2 − 5x − 2)2 − 4(x2 − 5x − 2) + 4 − x2 + 4x − 4 = 0
(x2 − 5x − 2 − 2)2 − (x − 2)2 = 0
20 mar 15:31
Benny: @
ZKS Robiłem chyba kiedyś podobne. Może dać szansę innym?
20 mar 19:18
Metis: ZKS masz może gdzieś link, w którym pisaliśmy o przedziale w rozw. równania
trygonometrycznego?
Nie mogę odnaleźć tego postu
20 mar 19:33
Jack: Jakbyscie mieli podobne przyklady to pisac.
@ZKS nie rozumiem przejscia z przedostatniej do ostatniej linijli
20 mar 19:45
Benny: Zwinięcie a2−2ab+b2=(a−b)2, gdzie a=x2−5x−2, b=2
20 mar 19:46
Jack: aaaa....
Dziekuje
20 mar 19:47
ZKS:
Benny jak robiłeś, to niech zrobią tegoroczni maturzyści.
Jack poszukam jeszcze
może coś znajdę.
Metis chodzi Ci o to
320266?
20 mar 20:43
ZKS:
Jack to trzymaj kolejne.
(x + 1)(x + 3)(x − 2)(x − 6) − 91x2 = 0
20 mar 20:45
Metis: Tak o to , dzięki
20 mar 20:48
ZKS:
Nie ma sprawy.
20 mar 20:49
Jack: hmmm
20 mar 21:44
Metis: Trochę niesprawiedliwe, że nie mogę brać w tym udziału
20 mar 21:47
ZKS:
Rób, rób też.
20 mar 21:51
Metis: Nie, dla mnie bez sensu− widziałem akurat rozwiązanie tego zadania w twoich zadankach dla
Bennego 
Mam nawet gdzieś w zakładkach ten post
20 mar 21:53
ZKS:
Chodzi o 23:47, czy 20:45?
20 mar 22:01
Metis: O, tego 23:47 nie widziałem.
Chodzi mi o 20:45.
20 mar 22:02
ZKS:
To możesz zrobić te o 23:47 jak tak.
20 mar 22:04
ZKS:
Chyba, że wolisz taką nierówność (x + 3)(x − 5)(x + 1)(x − 7) ≤ 80.
20 mar 22:05
Metis: Jutro gdy wrócę ze szkoły to się może nim pobawię

Wczoraj to twoje zadanko spędziło mi sen z powiek i dzisiaj jestem trochę niewyspany

Teraz

i
20 mar 22:06
Jack: 22:05 moge zrobic...wydaje sie prostsza od tego z 20:45
20 mar 22:07
ZKS:
Okej nie ma sprawy.
20 mar 22:08
Metis: Rób na kartce i podrzucaj link

Jak wstawisz i zobaczę to nie będzie zabawy
20 mar 22:09
Jack: ok, zad 22;05 juz mam, banalne
20 mar 22:11
Jack: rozwiazanie podesle w linku za kilka minutek.
20 mar 22:14
20 mar 22:27
ZKS:
Nie o taki mi sposób chodziło, ale zadanie okej rozwiązane.
20 mar 22:31
Jack: pewnie znowu rozbic w jakis niewiadomy sposob

jak patrze na tamto, to nie ma bata zebym tak zrobil...
to zadanie z 20;45 pewnie tez trzeba "sposobem"
20 mar 22:33
Jack: jak juz Metis je zrobi to napisz twoja wersje ^^
20 mar 22:43
ZKS:
Właśnie te o 20:45 proponowałbym podobnym sposobem co chciałbym żeby ta
nierówność o 22:05 była rozwiązana.

Jak byś znalazł najmniejszą wartość funkcji
f(x) = (x + 3)(x − 5)(x + 1)(x − 7) + 80?
Może takie zadanie Cię naprowadzi na ten sposób.
20 mar 22:47
ZKS:
Oczywiście bez pochodnych.
20 mar 22:48
Metis: ZKS z jakiegoś fajnego zbiorku te przykłady ?
20 mar 22:49
Jack: bez pochodnych?
ni ma szans
najmniejsza −> limesy na krancach przedzialow + ekstrema...
a bez nich to bym musial to rozbic na jakies kwadraty itd
20 mar 22:50
ZKS:
Komuś kiedyś na forum pomagałem jak wrzucał takiego typu równania i nierówności. Sam, wtedy
chyba pisałem maturę. Na maturę to przygotowywałem się z Aksjomatu takiego czerwonego chyba
i trochę z Pazdro.
20 mar 22:53
Jack: tylko ja nie robie zadnych specjalnych zadan do matury?
20 mar 22:54
ZKS:
Jack właśnie chodzi o ten sposób dzięki któremu możesz bez problemu pokazać
najmniejszą wartość funkcji.
20 mar 22:55
Benny: t
2−16t−80≤0
@
ZKS o taką nierówność chciałeś?
20 mar 22:57
ZKS:
Jeżeli jest Eta albo Mila to poproszę o usunięcie mojego postu, żeby
Metis nie zobaczył tego wpisu.
20 mar 22:57
Metis: Którego
20 mar 22:58
ZKS:
Benny o taką t
2 − 144 ≤ 0.
20 mar 22:59
ZKS:
Tego, który mam zamiar napisać.
20 mar 23:00
Benny: Okej, czyli jeszcze ładniej się to da zrobić
20 mar 23:01
ZKS:
Można właśnie ładnie to złożyć.
20 mar 23:01
Benny: A dobra wystarczy jedno przejście inne i jest
20 mar 23:03
ZKS:
Dokładnie.
20 mar 23:03
Jack: O czym wy tutaj...
20 mar 23:05
ZKS:
Chciałbym Ci pokazać, ale nie chcę psuć zabawy, bo
Metis może to ładnie rozwiąże.

Niestety, chyba nie ma moderatorów, aby usunęli mój wpis jak coś.
20 mar 23:07
Jack: Jao cos to mozesz na gg piasac...37209167
21 mar 06:45
Jack: Moze cos w szkole wykminie
21 mar 06:46
Benny: No i jak tam to zadanko? Nad tą sumą też myślcie
21 mar 17:57
Krzysiek: ZKS
Najmniejsza wartość funkcji:
f(x) = (x + 3)(x − 5)(x + 1)(x − 7) + 80
(x+3)(x−7) = (x
2−4x−21) = (x
2−4x−13) − 8
(x+1)(x−5) = (x
2−4x−5) = (x
2−4x−13) + 8
(x+3)(x−5)(x+1)(x−7) + 80 = (x
2−4x−13) − 64 + 80 = (x
2−4x−13) + 16
Najmniejsza wartość funkcji to 16
21 mar 17:57
Benny: Jak z wielomianu czwartego stopnia zrobiłeś stopień drugi?
21 mar 17:58
Benny: Tak po za tym
ZKS podał wyżej najmniejszą wartość funkcji
21 mar 17:59
Krzysiek: (x
2−4x−13)
2 + 16
21 mar 17:59
Krzysiek: Drobna pomyłka
21 mar 17:59
Benny: Jest ok

Chociaż nie trzeba obu nawiasów przekształcać.
ZKS miał pewnie na myśli f(x)=(x+3)(x−5)(x+1)(x−7)
−80
21 mar 18:02
Benny: Krzysiek spróbuj zadanko z sumą
21 mar 18:03
Jack: hmm, to dajcie chwlke na to :
(x + 1)(x + 3)(x − 2)(x − 6) − 91x2 = 0
21 mar 18:05
Krzysiek: Z której godziny?
21 mar 18:05
Jack: 19 marca 23;47
oto chyba Benowi chodzi
21 mar 18:06
Benny: Tak o to mi chodzi.
21 mar 18:10
Jack: dobra, mam, to z 18;05, teraz zerkne na to Bennego
21 mar 18:44
Benny: To nie moje
21 mar 18:48
Jack: ok, to ZKS...co nie zmienia faktu ze kolejne nietypowe : D
21 mar 19:23