Funkcja kwadratowa
5-latek : Zadanie
| a | | b | |
Ulozyc równanie kwadratowe którego pierwiastki sa rowne liczbom |
| i |
| |
| b | | a | |
Rownanie to będzie miało postac
abx
2−(b
2+a
2)x +ab=0
========================
19 mar 17:54
ZKS:
Nie łatwiej wykorzystać wzory Viete'a?
x
2 + px + q = 0
| a | | b | | a | | b | | a | | b | |
x1 + x2 = |
| + |
| = ⇒ −p = |
| + |
| ⇒ p = −( |
| + |
| ) |
| b | | a | | b | | a | | b | | a | |
| a | | b | |
x1x2 = |
| • |
| = 1 ⇒ q = 1 |
| b | | a | |
| a | | b | |
x2 − ( |
| + |
| )x + 1 = 0 |
| b | | a | |
19 mar 18:04
5-latek : Jasne ze latwiej

taka miałem podpowiedz do zadania żeby wykorzystać postac iloczynowa
Zaraz sobie zapisuje to rozwiązanie
19 mar 18:12
Metis: ZKS jesteś może?
19 mar 18:19
ZKS:
Jestem co tam?
19 mar 18:20
Metis: Rozwiazuje równanie trygonometryczne w przedziale <0,π>
Otrzymuję postać :
Stąd:
| π | | 2 | | 5π | | 2 | |
x= |
| + |
| kπ v x= |
| + |
| kπ |
| 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
I teraz podstawiam kolejne liczby całkowite i sprawdzam kiedy x należy do podanego przedziału.
No i mam pytanie czy nie można tego przedziału załatwić szybciej?
Co jeśli przedział będzie o wiele większy − podstawianie jest trochę "czasochonne"
19 mar 18:27
ZKS:
Nie wiem, czy taki sposób Cię satysfakcjonuje
π | | 2 | | π | | 2 | |
| + k • |
| π ≥ 0 ∧ |
| + k • |
| π ≤ π |
18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
5 | | 2 | | 5 | | 2 | |
| π + k • |
| π ≥ 0 ∧ |
| π + k • |
| π ≤ π |
18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
Dostaniesz z tego k = 0 oraz k = 1.
19 mar 18:33
Jack: nie ma

wcale nie jest az tak czasochlonne...
a poza tym − iksy najlepiej zapisac w postaci :
| π | | 12π | | π | |
x = |
| + |
| k = |
| (1 + 12k) |
| 18 | | 18 | | 18 | |
| 5π | | 12π | | π | |
x2 = |
| + |
| k = |
| (5 + 12k) |
| 18 | | 18 | | 18 | |
wyniki powinny wyjsc w miare szybko
19 mar 18:36
Metis: Dzięki
19 mar 18:44