trygonometria
aro400: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie cos
2x − cosx + m = 0 ma co
najmniej jedno rozwiązanie.
i nie wiem jak zapisać następny warunek że cosx <−1,1>
19 mar 16:12
mat: To juz jest rozwiazanie moim zdaniem nie musisz juz nic pisac
19 mar 16:22
ZKS:
mat a jeżeli będzie równanie postaci cos2(x) − cos(x) − 6 = 0?
19 mar 16:24
mat: Ok dobra zapomnialem moj blad przepraszam
19 mar 16:26
mat: Z wzor viete chyba by bylo mozna ten drugi warunek policzyc
19 mar 16:28
ZKS:
Zaprezentuj.
19 mar 16:36
aro400: | | 1 | |
Myślałem o tym że t1 * t2 >−1 ale nie wychodzi. Ma być ZW<−2, |
| > |
| | 4 | |
19 mar 16:36
mat: X1×X2≥−1 luv X1×X2≤1 i wynik koncowy to bedzie m <−1;1/4)
19 mar 16:39
ZKS:
Zgadzam się z odpowiedzią.
19 mar 16:39
ZKS:
Mój post był do aro400.
19 mar 16:40
ZKS:
Tutaj jest rozwiązanie
202805 oraz jeszcze inny sposób.
cos
2(x) − cos(x) + m = 0
| | 1 | | 1 | |
[cos(x) − |
| ]2 = |
| − m |
| | 2 | | 4 | |
| 1 | | 1 | |
| + √1/4 − m > −1 ∧ |
| + √1/4 − m < 1 |
| 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
√1/4 − m > − |
| ∧ √1/4 − m < |
| |
| | 2 | | 2 | |
∨
| 1 | | 1 | |
| − √1/4 − m > −1 ∧ |
| − √1/4 − m < 1 |
| 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
√1/4 − m < |
| ∧ √1/4 − m > − |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 mar 16:47
aro400: Trochę pogłówkowałem i zrozumiałem

Użyłem tego twojego pierwszego sposobu. Dziękuje
19 mar 17:09