walec i stożek
Agusiaa: Mam problem ze stożkiem i walcem , pomoże ktoś?.1.Przeciwległe tworzące przekroju osiowego
stożka są do siebie prostopadłe i pole tego przekroju wynosi 32. Oblicz powierzchnię całkowitą
i objętość tego stożka.
2.Przekrój osiowy walca o wysokości 12 jest prostokątem, którego przekątne przecinają się pod
kątem 60o. Oblicz pole powierzchni i objętość walca.
19 mar 10:07
Agusiaa: 23.Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego w którym przekątna ściany bocznej
długości 12 tworzy z sąsiednią ścianą boczna kąt 30o.
19 mar 10:23
19 mar 10:36
19 mar 10:41
dero2005:
Do zad 2
Narysuj rysunek
h = 12
Ze wzoru cosinusów
12
2 = 2k
2 − 2k
2cos120
o
k = 4
√3
gdzie k − połowa przekątnej, równocześnie jest średnicą walca d
19 mar 10:52
Ola123: dziękuję za pomoc
19 mar 11:38