Geometria przestrzenna - graniastoslup
Paula: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do
sąsiedniej ściany bocznej jest równy 2√35. Oblicz stosunek wysokości graniastosłupa do
długości krawędzi podstawy.
Bardzo proszę o pomoc, mam jutro z tego sprawdzian
24 mar 18:59
dero2005:
hp
2√3
=
s
5
a√3
hp =
2
s = √a2+h2
a√3
2
2√3
=
√a2+h2
5
5
a√3 = 2√3√a2+h2 |2
2
25
a23 = 4*3(a2+h2)
4
75a2 = 48a2 + 48h2
27a2 = 48h2
h2
27
=
a2
48
h
√27
=
a
√48
h
3√3
3
=
=
a
4√3
4
24 mar 19:22
Paula: Dziekuje bardzo za rozwiazanie zadania dero2005 !