lu: oblicz promień okregu wpisanego w trójkąt wiedząc że boki tego trojkątu tworza ciag
arytmetyczny o rożnicy 3 a iloczyn ich dlugości jest rowny 1620
2 lis 12:05
Michu: Oznacz boki np. jako x, x+3, x+6
Oblicz iloczyn, otrzymasz wielomian
Po znalezieniu pierwiastka wielomianu, okaże się, że jest to trójkąt prostokątny 9,12,15.
Obliczasz pole
i ze wzoru
542 długość promienia
POWODZENIA!
2 lis 12:57
lu: jestem ciemna obliczysz mi do konca to zadanie? prosze
2 lis 13:17
nuka: x(x+3)(x+6) =1620
po wymnozeniu otrzymasz
3 2
X +9 X +18 X -1620 =0 W(9) =0
bo 9*9*9 + 9*9*9 + 18*9 - 1260 = 729 +729 +162 - 1620= 0
wiec X1 =9
po podzieleniu wielomianu po lewej str. równania przez (x-9)
otrzymasz
2
(X +18X +180) >0 więc brak miejsc zerowych
czyli X=9
zatem boki rójkata są
9 , 9+3= 12 , 9 +6 =15
jest to Δ-ąt prostokątny tak jak Michu Ci napisał

a=9 b=12 c=15
r = S/p gdzie S -pole p = 1/2 obwodu
policzymypole i obwód
S =1/2 ab p= 1/2( a +b+c)
S=54 p= 18
czyli r= 54/18 = 3
Odp: r =3
2 lis 14:01
Michu: Dokładnie tak to wyliczyłem

nuka, dzięki za kontynuację mojej myśli
2 lis 14:30
nuka: Cieszę sie ,że dajesz rade z matmą i pozdrawiam
2 lis 17:57
%3Cpre%3E%3Cb%3Eelka%3A%3C%2Fb%3E%20nukaa%20ejj%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fzeby.gif%22%3E!%20pom%C3%B3%C5%BC%20mi%20tez%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fzeby.gif%22%3E%20!%20%3Csup%3E%3Csup%3E%3C%3C%2Fsup%3E%2Fsup%3E%203955031%20moje%20gg%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F1%2Fmruga.gif%22%3E%0A%3C%2Fpre%3E
27 lis 15:33