Narysuj wykres funkcji
Trwoga: Narysuj wykres funkcji:
f(x)= log2(−x3 −5x2−3x+9) − log2(−12x2−x+32)
Nie wiem, czy to cokolwiek da, ale rozpisałem wielomiany na prostsze:
f(x)= log2( (x+3)(x+3)(x−1) ) − log2( (x−12)(x+32) )
17 mar 19:07
Trwoga: Oczywiście 2 jest podstawą logarytmu.
17 mar 19:11
5-latek : dziedzina
−x
3−5x
2−3x+9>0 i −0,5x
2−x+1,5 >0
| | b | |
potem skorzystaj z tego ze logab−logac= loga |
| |
| | c | |
17 mar 19:14
ICSP: Zarówno pierwszy jak i drugi wielomian jest źle rozpisany. Zacznij od ustalenia dziedziny.
17 mar 19:16
Trwoga: Z pierwszego x∊(1;∞)
Z drugiego x∊(−∞;−32) u (12;∞)
Więc D: x∊(1;∞).
Nie za bardzo wiem, jak to podzielić.
17 mar 19:21
ICSP: nadal źle.
17 mar 19:24
5-latek : np. przy drugim wielomianie masz a<0 to jak taki przedzial wyszedł ?
17 mar 19:25
Trwoga: Z pierwszego nawiasu:
Z hornera wychodzi, że −x3−5x2−3x+9=(x+3)(−x2−2x+3)
Po obliczeniu delty (x+3)(x+3)(x−1)
Nie rozumiem.
17 mar 19:34
Bardzo Proszę: Rafał... Próbuj dalej.
17 mar 19:34
5-latek : przecież x*x*x=x3 a TY masz mieć (−x3) wiec znajdz blad
17 mar 19:35
Trwoga: Bardzo Proszę: Niestety mam na imię Darek, próbuj dalej.
Nie widzę błędu nadal
17 mar 19:41
17 mar 19:42
Trwoga: W takim razie D: x∊(−
32;
12)
17 mar 19:55
Trwoga: Nie, wróć! Już rozumiem
17 mar 19:59
ICSP: nie.
17 mar 20:00
ICSP: Drugie "równanie kwadratowe" masz źle rozwiązane.
17 mar 20:00
Trwoga: −12(x2+2x−3)
i
−1(x+3)(x2+2x−3)
D: x∊(−∞;−3) ?
17 mar 20:03
ICSP: nie.
D : x ∊ (−3 ; 1)
17 mar 20:05
Bardzo Proszę: Rafał jesteś na dobrej drodze.
17 mar 20:10
Trwoga: Z −12(x2+2x−3) wychodzi x∊(−3;1)
Z −1(x+3)(x2+2x−3) wychodzi x∊(−∞;1) i chyba bez −3.
Wytłumaczysz mi mój błąd?
17 mar 20:12
Trwoga: Dziękuję Tomku.
17 mar 20:13
ICSP: weź teraz część wspólną.
17 mar 20:14
Trwoga: Noo tak, takie głupie błędy popełniam, że aż żal... To dziedzinę już mamy.
Po podzieleniu logarytmów wychodzi f(x)=log2 (2x+6).
Trzeba teraz narysować tą funkcję, ale tylko w przedziale (−3;1)?
17 mar 20:20
ICSP: tak.
17 mar 20:21