Pochodna logarytmu naturalnego
Imie_matematyczne: Witam, mam problem z pochodną, znowu:
f(x) = ln(3x2+8)
I mam do tego taki wzór:
(ln x)' = 1x
Z tego co ja myślę, a chyba myślę źle, to:
f'(x) = (ln(3x2+8))' = 13x2+8
Jakiś pomysł, gdzie czego brakuje w moim rozumowaniu?
16 mar 23:41
Imie_matematyczne: Zamiast ln powinno być log, tutaj mój błąd.
16 mar 23:45
16 mar 23:49
Imie_matematyczne: Dobra, nieaktualne, nie używałem wzoru pochodnej funkcji złożonej,
gdzie (f(w(x)))' = f'(w(x)) + w'(x), ale problem pojawił się w f(x)=3x4 (3 do potęgi x do
potęgi 4)
16 mar 23:51
Imie_matematyczne: Dzięki, Eta, wyjaśnione prościej niż w moich źródłach
16 mar 23:52
16 mar 23:52
Eta:
16 mar 23:53
Imie_matematyczne: Nadal nie mogę dojść do tego jak rozwiązać f(x)=3x4,
mogłabyś jakoś prosto wyjaśnić to?
16 mar 23:56
Eta:
(ax)' = ax*lna
(3x4)'= 3x4*(x4)'*ln3 = 4x3*3x4*ln3
17 mar 00:01
Imie_matematyczne: Czyli jak to rozwiązać już rozumiem, ale skąd się bierze 3x4*(x4)'?
x4*(x4)' = ax?
17 mar 00:08
grzest: "Czyli jak to rozwiązać już rozumiem, ale skąd się bierze 3x4*(x4)'? x4*(x4)' = ax?"
Zadając takie pytanie, pokazujesz że jednak nie rozumiesz zasad różniczkowania funkcji
złożonej.

Przykład podany przez Etę dotyczy różniczkowania funkcji wykładniczej (prostej) o podstawie a.
Twój przykład dotyczy funkcji wykładniczej złożonej o podstawie 3. Mówiąc łopatologicznie, w
miejscu x mamy x
4. x
4 jest tutaj funkcją wewnętrzna funkcji złożonej f(x).
Wzór na pochodną funkcji złożonej:
(f(g(x)))' =[f(g)]'*[g(x)]' (a więc inny niż ten podany w poście z 23:51). W twoim przypadku
g(x)=x
4. Jest to pochodna funkcji wewnętrznej.
17 mar 04:07