Dla jakich wartości parametru m
lalallal: Dla jakich wartości parametru m równanie f(x)=m ma rozwiązanie w przedziale <−1;2>?
f(x)=
3√x4−2x2
Jak policzyć z tego pochodną?

proszę o pomoc
16 mar 23:40
lalallal: 
?
16 mar 23:59
lalallal: skoro √x=x12 to 3√x=x13?
17 mar 00:05
Metis: f(x)=m ⇔ 3√x4−2x2=m
3√x4−2x2=m /()3
x4−2x2=m3
I graficznie?
17 mar 00:07
Metis: Ale mogę się mylić.
17 mar 00:08
ZKS:
Może i być graficznie.
17 mar 00:16
lalallal: No tak to raczej niezbyt
17 mar 00:16
lalallal: A jak graficznie, bo ja nie mam zbytnio żadnych pomysłów
17 mar 00:17
ZKS:
Umiesz narysować wykres f(x) = x4 − 2x2? Masz do tego odpowiedź?
17 mar 00:39
17 mar 00:43
Metis: tylko tutaj mamy pierwiastek stopnia 3
17 mar 00:47
ZKS:
Jutro nad tym pomyślę jak znajdę czas. Teraz jestem już trochę zmęczony.
17 mar 01:16
ZKS:
Jeżeli chodzi o rozwiązanie przez pochodne.
Niech g(x) = x4 − 2x2.
g'(x) = 4x3 − 4x
4x3 − 4x = 0
x(x − 1)(x + 1) = 0 ⇒ x = 0 (max) ∨ x = ±1 (min)
g''(x) = 12x2 − 4
g''(−1) = 8 > 0
g''(0) = −4 < 0
g''(1) = 8 > 0
Powracamy do funkcji f(x) i szukamy zbioru wartości na przedziale dla x ∊ [−1 ; 2].
f(−1) = f(1) = −1
f(0) = 0
f(2) = 23√2
m ∊ [−1 ; 23√2].
17 mar 09:27
piotr1973: f(2)=2
m ∊ [−1 ; 2]
17 mar 09:50
ZKS:
Oczywiście.
17 mar 10:02