Pochodne...
Blue: Dla jakich wartości parametru m równanie f(x) = m ma rozwiązanie w przedziale <−1;2>

f(x) =
√x3−6x
Ten pierwiastek jest 3−ciego stopnia...więc nie mam pojęcia, jak od tego pochodną wyliczyć...
Pod zadaniem jest wskazówka:
znajdź najpierw wartości największą i najmniejszą funkcji g(x) = x
3 −6x w przedziale <−1;2>.
Jak to rozwiązać?
14 cze 17:27
ZKS:
Wszystko jest we wzorach, więc jaki jest problem w liczeniu pochodnej?
14 cze 17:31
Blue: w jakich wzorach

Ja znam tylko wzór na pochodną pierwiastka drugiego stopnia
14 cze 17:34
ZKS:
To zapoznaj się ze wzorami. Nawet na tej stronie są.
14 cze 17:35
marika:
D
f: x
3−6x≥0 ⇒ x(x+
√6)(x−
√6) ≥0 ⇒ x∊<−
√6,0> U <
√6,
∞)
| | 1 | | 3 | | x−2 | |
f'(x)= |
| *(3x−6)= |
| * |
| |
| | 2√x3−6x | | 2 | | √x3−6x | |
D
f'=.........
14 cze 17:35
razor: | | 1 | |
[(x3−6x)13]' = |
| (x3−6x)−23*(x3−6x)' = |
| | 3 | |
| | 1 | |
|
| (x3−6x)−23*(3x2−6) = (x3−6x)−23(x2−2) |
| | 3 | |
14 cze 17:36
J:
| | 1 | |
f(x) = (x3 − 6x)0.5 , czyli f'(x) = |
| (x3−6x)0.5−1(3x2−6) |
| | 2 | |
14 cze 17:38
ZKS:
Wiesz jak policzyć pochodną g(x) = x3 − 6x?
14 cze 17:38
J: Wycofuję post ... tam jest pierwiastek 3 −go stopnia ..
14 cze 17:39
ZKS:
marika a czy czasem dziedzina tej funkcji f(x) nie jest zbiór liczb rzeczywistych.
14 cze 17:41
J: Tak jak "razor" ..
14 cze 17:41
J: Nie gadaj bzdur ... podstaw np. x = 2
14 cze 17:43
ZKS:
Wydaje mi się, że bzdur raczej nie gadam.
14 cze 17:44
marika:
Ja widziałam
√... ( kwadratowy
14 cze 17:45
J: Sorry "ZKS" ... uparłem się na 2 −gi stopień ..
14 cze 17:46
marika:
Podobnie jak ja
14 cze 17:46
Blue: ale napisałam niżej, że jest 3−go stopnia
14 cze 17:46
ZKS:
To jak zbiór liczb rzeczywistych?
14 cze 17:47
marika:
Dla 3√.. Df= R
14 cze 17:49
ZKS:
Blue umiesz policzyć pochodną funkcji g(x). Przecież ta wskazówka tam po coś jest.
Nie potrzeba liczyć pochodnej z pierwiastka.
14 cze 17:51