Usuń niewymierność z mianownika...
paolkinka: 1. Usuń niewymierność z mianownika
2. Uprość wyrażenie i oblicz jego wyrażenie dla podanego x= −
√5
(x−3)
2 +
√5 (2x +
√5 ) (
√5 − 2x) − (1−x)
2 =
3.Oblicz
| 58 : 52 − 512 | |
| = |
| 25−3 : 5−2 | |
16 mar 18:12
zef: | | 2√2−1 | |
1.przemnóż wszystko przez |
| |
| | 2√2−1 | |
2.Przemnóż wszystko i podstaw.
3. Działania na potęgach, zauważ że 25
−3 to jest: (5
2)
−3=5
−6
16 mar 18:14
Janek191:
1. Pomnóż licznik i mianownik przez (2√2 − 1 )
16 mar 18:14
zef: Nie chcę tworzyć oddzielnego tematu.
Mam obliczyć pole trapezu równoramiennego mając jedynie wysokość i informacje że przekątne
przecinają się pod kątem 90 stopni. Jakieś wskazówki ?
16 mar 18:15
paolkinka: przemnożyłam i cały czas mi wychodzi błedny wynik mógłby mi ktoś zrobić te 3 zadania
16 mar 18:22
paolkinka: przemnożyłam i cały czas mi wychodzi błedny wynik mógłby mi ktoś zrobić te 3 zadania
16 mar 18:22
zef: 186 miłej lektury. Ma ktoś pomysł dot. mojego trapezu ?
16 mar 18:24
paolkinka: | | 56−512 | |
te wzory mi gówno dają doszłam do tego momentu |
| =   I co dalej? |
| | 5−4 | |
16 mar 18:30
Janek191:

Mamy
b = x ⇒ 2b = 2 x
a = h − x ⇒ 2 a = 2 h − 2 x
| | 2 a + 2 b | | 2h | |
P = |
| *h = |
| *h = h2 |
| | 2 | | 2 | |
16 mar 18:31
Janek191:
| | √2 − 1 | | 2√2 −1 | | 4 − √2 − 2√2 +1 | |
1) |
| * |
| = |
| = |
| | 2√2 + 1 | | 2√2 −1 | | 8 − 1 | |
16 mar 18:34
paolkinka: Dzięki

jeszcze jakbyś mogł to z tymi potęgami bo nie wiem co dalej
16 mar 18:36
zef: Dzieki Janek za wyjasnienie
Może teraz wiesz co dalej
16 mar 18:38
paolkinka: Dzięki
16 mar 18:39
paolkinka: wyszedł mi wynik 5−6 dobrze?
16 mar 18:49