dowody geometryczne
ala: Na bokach AB, BC, CA trójkąta ABC zbudowano (na zewnątrz trójkąta) trzy trójkąty równoboczne
AFB, BDC i CEA. Udowodnij, że AD=BE=CF
15 mar 21:48
15 mar 22:04
Eta:

Zauważ trójkąty przystające : ABD i FBC z cechy (bkb)
( bo mają boki a i c równej długości i kąty między nimi 60
o+α
zatem trzecie ich boki są równe : |AD|=|CF|
analogicznie
trójkąty ACD i BCE są przystające z cechy (bkb) ( bo mają boki a i b i 60
o+γ
równe
to |BE|=|AD|
zatem mamy tezę : |AD|=|BE|=|CF|
c.n.u
15 mar 22:13
Eta:
15 mar 22:14
Eta:
Poprawię jeszcze chochlika :
w drugiej linijce ....... kąt między nimi 60o+β ( bo wpisałam 60o+α)
15 mar 22:26