Udowodnij.
Muszyn: Na bokach AB, BC i CA trójkąta ABC zbudowano (na zewnątrz trójkąta) trzy trójkąty równoboczne:
AFB, BDC i CEA. Udowodnij, że AD=BE=CF.
26 sty 11:00
Rafael:
Po narysowaniu odpowiedniego rysunku(w oparciu o dane z zadania),na mocy
twierdzeń kosinusów otrzymasz poniższe zależności:
[a2+c2−2cos(α+60o)]0,5=[a2+b2−2cos(β+60)]0,5=CF
[b2+c2−2cos(180−{α+β}+60o)]0,5=[a2+c2−2cos(α+60o)]0,5=BE
[b2+c2−2cos(180−{α+β}+60o)]0,5=[a2+b2−2cos(β+60o)]0,5=AD
Teraz dobitnie widać,że CF=BE=CF
O rysunek ,ewentualnie prostszy dowód poproś osobiście np:Bogdana
26 sty 15:59
Bogdan:

|AD| =
x, |BE| =
y, |CF| =
z.
Trójkąty: CFB i ADB są przystające, bo każdy z nich ma bok
a,
c oraz kąt między
tymi bokami w każdym z tych trójkątów ma miarę 60
0+β, trzecim bokiem w trójkącie CFB jest
bok
z, trzecim bokiem w trójkącie ADB jest bok
x, stąd
z =
x.
Trójkąty: ADC i EBC są przystające, bo każdy z nich ma bok
a,
b oraz kąt między
tymi bokami w każdym z tych trójkątów ma miarę 60
0+γ, trzecim bokiem w trójkącie ADC jest
bok
x, trzecim bokiem w trójkącie EBC jest bok
y, stąd
x =
y.
Otrzymaliśmy: z = x i x = y, stąd z = y, a więc |AD| = |BE| = |CF|,
co należało udowodnić.
26 sty 21:48