wielomian Hermite'a, wielomian
pochodne: Mam problem z obliczeniem zerowego wielomianu Hermite'a. Korzystam ze wzoru
Hn=(−1)ne(x2/2)(dne(−x2/2))/(dxn). Wyliczam H0 i wychodzi mi
H0=e(x2/2)(d0e(−x2/2)/(d1). W mianowniku wychodzi 0. Gdzie robię błąd?
15 mar 19:26
Godzio:
| dn | |
Wiesz do oznacza symbol |
| ? |
| dxn | |
15 mar 19:35
Metis: Cześć
Godzio ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Widziałem kiedyś post, w którym uczyłeś rozwiązywania nierównosci trygonometrycznych, masz
gdzieś go może w zakładkach, chciałem sobie to odświeżyć
15 mar 19:36
pochodne: Oznacza pochodną. Więc w liczniku mam po prostu funkcję, a w mianowniku mam pochodną po 1?
15 mar 19:45
Godzio:
Oznacza pochodną. Na tym zakończmy
![](emots/2/zeby.gif)
0 pochodna to funkcja.
H
0 = (−1)
0 * e
x2/2 * e
−x2/2 = 1
15 mar 19:47
Godzio: Metis niestety nie mam. W googlach poszukaj mojego postu
15 mar 19:47
pochodne: A co z mianownikiem? Czemu przyjąłeś, że pochodna z 1 to 1?
15 mar 19:49
Metis: Kurczę
15 mar 19:50
15 mar 19:50
Godzio:
pochodne wiesz, że zadajesz idiotyczne pytanie
![](emots/2/zeby.gif)
?
dn | |
| oznacza n−tą pochodną |
dxn | |
dn | |
| f −− n−ta pochodna funkcji |
dxn | |
dx
0 to nie potęga 0 ...
15 mar 19:51
pochodne: Hahhaha, sorry... Teraz to widzę
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Rzeczywiście głupie pytanie
![](emots/2/kwasny.gif)
Dzięki
15 mar 19:54