Obwody magnetyczne rozgałęzione
Patri :

Oblicz wartość strumieni magnetycznych Φ1 i Φ3 w zewnętrznych kolumnach rdzenie oraz wartość
przepływającego przez cewkę o N=5000 zwojów, jeżeli strumień magnetyczny Φ2=0,00375 Wb. Rdzeń
wykonano z blach ze stali krzemowej (4%Si) .Przekrój rdzenia jest jednakowy i wynosi 37,5 cm
2
.
Zadanie jest rozwiązane w jednym zbiorze zadań, ale ja mam mnóstwo pytań do tego rozwiązania,
nie chcę go przepisać, tylko zrozumieć.
Po pierwsze skąd bierze się H w takich zadaniach.
Po drugie jak liczy się długości rdzenia. W odpowiedzi jest, że l
2=0,31m=310mm , no ok,
rozumiem ze długość liczy się w środku rdzenia do środka u góry i na dole 370−30−30=310.
l
3 natomiast wynosi w tej odpowiedzi 0,644m=644mm i za Chiny nie wiem skąd wzięli taką
wartość.
Czy jest ktoś kto rozumie te odwody magnetyczne i będzie w stanie ze mną o tym pokonwersować?
Bardzo mi na tym zależy.
12 mar 11:32
Patri : kto się zna?
13 mar 19:21
tss: H bierze się z wzorów:
∅=BS
B=μ0μrH
, gdzie μ0 to stała, a μr odczytujesz z tablic dla materiału rdzenia.
Długości rdzenia liczy się w ten sposób, że liczysz średnią drogę, dla danego strumienia.
13 mar 21:01
tss:
13 mar 21:15
Laura: Pisze tutaj bo nie da sie dodac nic nowego. Dane sa dwie funkcje f(x)=x2 i g(x)=1/x oblicz
pole wyznaczane, przez te dwie funckje, uklad wspolrzednych dla x i prosta x=4
13 mar 21:10
Laura: dla x>0
13 mar 21:11
Laura: Wykres tego pola obraca sie 360 stopni wzgledem x−aksen i tworzy bryle o danej
objetosci.
Oblicz objetosc i to samo wzgledem y−aksen'
13 mar 23:35
13 mar 23:36
Prosze o rozwiązanie plisss: Oblicz wartość strumieni magnetycznych Φ1 i Φ3 w zewnętrznych kolumnach rdzenie oraz wartość
przepływającego przez cewkę o N=5000 zwojów, jeżeli strumień magnetyczny Φ2=0,00375 Wb. Rdzeń
wykonano z blach ze stali krzemowej (4%Si) .Przekrój rdzenia jest jednakowy i wynosi 37,5 cm2
.
15 mar 07:58
tss: Z praw Kirchhoffa dla obwodów magnetycznych:
H
1=H
2+H
3
H
1l
1+H
2l
2=NI
H
3l
3−H
2l
2=0
stąd:
| ∅1 | | ∅2 | | ∅3 | |
| = |
| + |
| |
| Sμ0μr | | Sμ0μr | | Sμ0μr | |
∅
1=∅
2+∅
3
oraz:
∅
1=∅
2+∅
3=...
Odczytujemy z wykresu H dla materiału rdzenia przy danym B
2
H
2=...
Odczytujemy z wykresu H dla materiału rdzenia przy danym B
1
H
1=...
17 mar 00:27