Zdarzenia niezależne
Metis: Rachunek prawdopodobieństwa...
Co oznacza sformułowanie, że zdarzenia są niezależne?
W podręczniku podana jest sucha definicja i warunek...
W zadaniach pytają wprost o sprawdzenie czy zdarzenia są niezależne, a co to dokładnie oznacza?
Istnieje dokładna definicja?
11 mar 16:28
11 mar 16:37
11 mar 16:40
Jack:

Zdarzenia A,B ⊂ Ω nazywamy niezaleznymi, jesli P(A∩B) = P(A) * P(B).
Intuicyjnie zdarzenia okreslamy jako niezalezne, jesli nie maja one wzajemnie na siebie wplywu.
O zdarzeniach,ktore nie sa niezalezny, mowimy ze sa zalezne
<−− definicja z mojej ksiazki...
Przyklad :
Na jednym z 64 pol szachowych ustawiamy losowo wieze. Rozpatrzmy zdarzenia :
A − wieza zostala ustawiona w wierszu 1,2 lub 3
B − wieza zostala ustawiona w kolumnie G lub H
| | 24 | | 3 | |
Zatem: P(a) = |
| = |
| |
| | 64 | | 8 | |
Zdarzeniu A∩B sprzyja szesc zdarzen elementarnych :
G1, G2, G3, H1, H2, H3
| | 3 | | 1 | | 3 | |
Zauwazmy, ze P(A) * P(b) = |
| * |
| = |
| , zatem P(A∩B) = P(A) * P(B), co oznacza |
| | 8 | | 4 | | 32 | |
ze zdarzenia A i B sa niezalezne.
11 mar 16:43
Jack: to ze dzisiaj piatek nie znaczy ze nie moze padac deszcz
11 mar 16:49
PW: Niezależność ma swoją definicję i tyle. Zapisana w tej formie ma mało intuicyjny charakter, na
ogół trudno niezależność zobaczyć na pierwszy rzut oka. Lepiej sobie uzmysłowić w ten sposób:
Prawdopodobieństwo warunkowe zajścia zdarzenia A pod warunkiem, że miało miejsce zdarzenie B
jest zdefiniowane wzorem:
Jeżeli zdarzenia są niezależne, to wzór ten przyjmuje postać
P(A|B) = P(A)
− teraz może bardziej widać o co idzie. Prawdopodobieństwo zdarzenia A nie zależy od tego, czy
zaszło zdarzenie B.
11 mar 18:40
Mila:
Zadania dla Metisa, Jack'a, Olka.
1)
Rzucamy dwiema jednorodnymi kostkami do gry.
Niech A oznacza zdarzenie polegające na wyrzuceniu 1 na pierwszej kostce,
a B zdarzenie polegające na wyrzuceniu 2 na drugiej kostce.
Czy zdarzenia A i B są niezależne?
2)
Rozważamy trzykrotny rzut monetą symetryczną.
Niech A oznacza zdarzenie polegające na otrzymaniu reszki w pierwszym lub drugim rzucie,
zaś B zdarzenie polegające na otrzymaniu reszki w drugim rzucie lub trzecim rzucie.
Czy zdarzenia A i B są niezależne?
3)
Z talii 52 kart losujemy jedną. Niech A oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu asa,
a B zdarzenie polegające na wylosowaniu kiera.
Czy zdarzenia A i B są niezależne?
11 mar 19:10
Metis: Witajcie

Dziękuje Wam , za Wasz komentarz, przeczytałem i wiele mi się rozjaśniło.
Milu Dziękuje za zadanka.
Za chwilkę się za nie zabieram
11 mar 20:14
Metis: Jack,
Olek nie zamieszczajcie rozwiązań dopóki wszyscy nie zrobimy zadań, albo
umieszczajcie je w postaci linków
11 mar 20:18
olekturbo: 1)
Ω = 36
A = {11,12,13,14,15,16}
B = {12,22,32,42,52,62}
| | 6 | | 6 | | 1 | |
P(A) * P(B) = |
| * |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | |
Zdarzenia są niezależne
11 mar 20:20
olekturbo: Sorry nie przeczytałem postu wyżej
11 mar 20:20
olekturbo: Będę jutro

Ide grać w karty. Powodzenia z zadankami
11 mar 20:20
Mila:
(1) dobrze.
11 mar 20:21
olekturbo: 2)
Rozważamy trzykrotny rzut monetą symetryczną.
Niech A oznacza zdarzenie polegające na otrzymaniu reszki w pierwszym lub drugim rzucie,
zaś B zdarzenie polegające na otrzymaniu reszki w drugim rzucie lub trzecim rzucie.
Czy zdarzenia A i B są niezależne?
Ω = 2
3 = 8
A = {RRR,RRO,ROR,ORO,ORR,ROO}
|A| = 6
B = {RRR,RRO,ROR,ORR,OOR,ORO}
|B| = 6
AnB = {RRR,RRO,ROR,ORO,ORR}
Zdarzenia nie są niezależne.
Czy jest jakiś inny sposób na wyliczenie 'orłów' i 'reszek' niż ich wypisywanie?
11 mar 20:26
olekturbo: 3)
Z talii 52 kart losujemy jedną. Niech A oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu asa,
a B zdarzenie polegające na wylosowaniu kiera.
Czy zdarzenia A i B są niezależne?
Ω = 52
A = 4
B = 13
P(AnB) = 1
| | 4 | | 1 | |
P(A) * P(B) = |
| * {13}{52} = |
| |
| | 52 | | 52 | |
Zdarzenia są niezależne.
11 mar 20:27
Mila:
Tu lepiej wypisać.
11 mar 20:28
Mila:
(1,2,3) dobrze.
11 mar 20:29
olekturbo: Milu, dobrze? I czy mogłabyś odp na pytanie z 20:26 bo ja zawsze wypisuje wszystkie możliwe
sposoby a nie znam "triku" na obliczenie np 3 reszek w 5 rzutach
11 mar 20:29
olekturbo: Dzięki
11 mar 20:29
Jack: Metis: "Jack, Olek nie zamieszczajcie rozwiązań dopóki wszyscy nie zrobimy zadań, albo
umieszczajcie je w postaci linków"
tiaa...czytanie ze zrozumieniem
11 mar 20:35
Mila:
Dokładnie 3 reszki w pięciu rzutach:
| | 5! | |
(RRROO) |
| permutacje z powtórzeniami |
| | 2!*3! | |
Albo
| |
wybierasz 3 miejsca dla reszek, na pozostałe miejsca "wchodzą" orły. |
| |
11 mar 20:35
Metis: Zobaczyłem rozwiązanie, więc szkoda mi przepisywać

W twoim rozwiązaniu jak dla mnie brakuje modelu matematycznego, który w takich zadankach jest
najważniejszy.
1) D
l − rzut dwiema kostkami sześciennymi
Ω={(a,b), a, b∊{1,2,3,4,5,6}}
Moc Ω =6
2=36
A −zdarzenie polegające na wyrzuceniu 1 na pierwszej kostce.
B− zdarzenie polegające na wyrzuceniu 2 na drugiej kostce.
itd...
11 mar 20:36
11 mar 20:38
Mila:
Metis, zrozumiałeś niezależność zdarzeń?
11 mar 20:47
Metis: Tak
Milu 
Kojarzysz może pozycję:
T. Sródka, T. Gerstenkorn
Kombinatoryka i rachunek prawdopodobieństwa
PWN
?
11 mar 20:51
Mila:
Jak najbardziej, z tego się uczyłam na studiach.
11 mar 20:51
Metis: Teraz nie mam czasu na analizę takich książek

Ale jeśli się uda − to po maturze będę miał dużo czasu
11 mar 20:54
Saizou :
ja na Rachunku miałem książkę
Jacek Jakubowski, Rafał Sztencel,"Rachunek prawdopodobieństwa dla (prawie) każdego",
Wyd. Srcipt
11 mar 21:46
Metis: Siemka
Saizou 
Jak leci?
11 mar 21:56
Saizou :
Cześć,
a jakoś, nie lubię algebry

No ale muszę się z nią teraz borykać.
No i nie matematyczna część matematyki: statystyka

A tak to już jest oki. Szkoda że mi się analiza skończyła, ale są równania różniczkowe

Poza tym w życiu osobistym też jest spoko.
A u Ciebie
Metis?
11 mar 22:19
Metis: Dasz radę

jesteś "łebski"

U mnie trwają przygotowania do matury

Ale przydałby mi się jeszcze jeden rok.
I na życie osobiste ja też na razie nie mam powodow do narzekania− ale to logiczne
11 mar 22:52
12 mar 00:07
Metis: O, dziękuję
Eta !

Z tego co widzę R nie takie trudne.
12 mar 00:12
Eta:
12 mar 00:15