matematykaszkolna.pl
Zdarzenia niezależne Metis: Rachunek prawdopodobieństwa... Co oznacza sformułowanie, że zdarzenia są niezależne? W podręczniku podana jest sucha definicja i warunek... W zadaniach pytają wprost o sprawdzenie czy zdarzenia są niezależne, a co to dokładnie oznacza? Istnieje dokładna definicja?
11 mar 16:28
11 mar 16:37
11 mar 16:40
Jack: rysunekZdarzenia A,B ⊂ Ω nazywamy niezaleznymi, jesli P(A∩B) = P(A) * P(B). Intuicyjnie zdarzenia okreslamy jako niezalezne, jesli nie maja one wzajemnie na siebie wplywu. O zdarzeniach,ktore nie sa niezalezny, mowimy ze sa zalezne <−− definicja z mojej ksiazki... Przyklad : Na jednym z 64 pol szachowych ustawiamy losowo wieze. Rozpatrzmy zdarzenia : A − wieza zostala ustawiona w wierszu 1,2 lub 3 B − wieza zostala ustawiona w kolumnie G lub H
 24 3 
Zatem: P(a) =

=

64 8 
 16 1 
P(b) =

=

64 4 
Zdarzeniu A∩B sprzyja szesc zdarzen elementarnych : G1, G2, G3, H1, H2, H3
 6 3 
P(A∩B) =

=

64 32 
 3 1 3 
Zauwazmy, ze P(A) * P(b) =

*

=

, zatem P(A∩B) = P(A) * P(B), co oznacza
 8 4 32 
ze zdarzenia A i B sa niezalezne.
11 mar 16:43
Jack: to ze dzisiaj piatek nie znaczy ze nie moze padac deszcz
11 mar 16:49
PW: Niezależność ma swoją definicję i tyle. Zapisana w tej formie ma mało intuicyjny charakter, na ogół trudno niezależność zobaczyć na pierwszy rzut oka. Lepiej sobie uzmysłowić w ten sposób: Prawdopodobieństwo warunkowe zajścia zdarzenia A pod warunkiem, że miało miejsce zdarzenie B jest zdefiniowane wzorem:
 P(A∩B) 
P(A|B) =

.
 P(B) 
Jeżeli zdarzenia są niezależne, to wzór ten przyjmuje postać
 P(A)·P(B) 
P(A|B) =

P(B) 
P(A|B) = P(A) − teraz może bardziej widać o co idzie. Prawdopodobieństwo zdarzenia A nie zależy od tego, czy zaszło zdarzenie B.
11 mar 18:40
Mila: Zadania dla Metisa, Jack'a, Olka. 1) Rzucamy dwiema jednorodnymi kostkami do gry. Niech A oznacza zdarzenie polegające na wyrzuceniu 1 na pierwszej kostce, a B zdarzenie polegające na wyrzuceniu 2 na drugiej kostce. Czy zdarzenia A i B są niezależne? 2) Rozważamy trzykrotny rzut monetą symetryczną. Niech A oznacza zdarzenie polegające na otrzymaniu reszki w pierwszym lub drugim rzucie, zaś B zdarzenie polegające na otrzymaniu reszki w drugim rzucie lub trzecim rzucie. Czy zdarzenia A i B są niezależne? 3) Z talii 52 kart losujemy jedną. Niech A oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu asa, a B zdarzenie polegające na wylosowaniu kiera. Czy zdarzenia A i B są niezależne?
11 mar 19:10
Metis: Witajcie emotka Dziękuje Wam , za Wasz komentarz, przeczytałem i wiele mi się rozjaśniło. Milu Dziękuje za zadanka. Za chwilkę się za nie zabieram emotka
11 mar 20:14
Metis: Jack, Olek nie zamieszczajcie rozwiązań dopóki wszyscy nie zrobimy zadań, albo umieszczajcie je w postaci linków emotka
11 mar 20:18
olekturbo: 1) Ω = 36 A = {11,12,13,14,15,16} B = {12,22,32,42,52,62}
 1 
P(AnB) =

36 
 6 6 1 
P(A) * P(B) =

*

=

36 36 36 
Zdarzenia są niezależne
11 mar 20:20
olekturbo: Sorry nie przeczytałem postu wyżej
olekturbo: Będę jutro emotka Ide grać w karty. Powodzenia z zadankami emotka
Mila: (1) dobrze.
11 mar 20:21
olekturbo: 2) Rozważamy trzykrotny rzut monetą symetryczną. Niech A oznacza zdarzenie polegające na otrzymaniu reszki w pierwszym lub drugim rzucie, zaś B zdarzenie polegające na otrzymaniu reszki w drugim rzucie lub trzecim rzucie. Czy zdarzenia A i B są niezależne? Ω = 23 = 8 A = {RRR,RRO,ROR,ORO,ORR,ROO} |A| = 6
 6 
P(A) =

8 
B = {RRR,RRO,ROR,ORR,OOR,ORO} |B| = 6
 6 
P(B) =

8 
AnB = {RRR,RRO,ROR,ORO,ORR}
 5 
P(AnB) =

8 
 36 
P(A) * P(B) =

64 
 5 
P(AnB) =

8 
Zdarzenia nie są niezależne. Czy jest jakiś inny sposób na wyliczenie 'orłów' i 'reszek' niż ich wypisywanie?
11 mar 20:26
olekturbo: 3) Z talii 52 kart losujemy jedną. Niech A oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu asa, a B zdarzenie polegające na wylosowaniu kiera. Czy zdarzenia A i B są niezależne? Ω = 52 A = 4 B = 13 P(AnB) = 1
 4 1 
P(A) * P(B) =

* {13}{52} =

52 52 
 1 
P(AnB) =

52 
Zdarzenia są niezależne.
11 mar 20:27
Mila: Tu lepiej wypisać.
11 mar 20:28
Mila: (1,2,3) dobrze. emotka
11 mar 20:29
olekturbo: Milu, dobrze? I czy mogłabyś odp na pytanie z 20:26 bo ja zawsze wypisuje wszystkie możliwe sposoby a nie znam "triku" na obliczenie np 3 reszek w 5 rzutach
olekturbo: Dzięki
Jack: Metis: "Jack, Olek nie zamieszczajcie rozwiązań dopóki wszyscy nie zrobimy zadań, albo umieszczajcie je w postaci linków" tiaa...czytanie ze zrozumieniememotka
11 mar 20:35
Mila: Dokładnie 3 reszki w pięciu rzutach:
 5! 
(RRROO)

permutacje z powtórzeniami
 2!*3! 
Albo
nawias
5
nawias
nawias
3
nawias

wybierasz 3 miejsca dla reszek, na pozostałe miejsca "wchodzą" orły.

11 mar 20:35
Metis: Zobaczyłem rozwiązanie, więc szkoda mi przepisywać emotka W twoim rozwiązaniu jak dla mnie brakuje modelu matematycznego, który w takich zadankach jest najważniejszy. 1) Dl − rzut dwiema kostkami sześciennymi Ω={(a,b), a, b∊{1,2,3,4,5,6}} Moc Ω =62=36 A −zdarzenie polegające na wyrzuceniu 1 na pierwszej kostce. B− zdarzenie polegające na wyrzuceniu 2 na drugiej kostce. itd...
11 mar 20:36
olekturbo: emotka emotkaemotka emotkaemotkaemotka
11 mar 20:38
Mila: Metis, zrozumiałeś niezależność zdarzeń?
11 mar 20:47
Metis: Tak Milu emotka Kojarzysz może pozycję: T. Sródka, T. Gerstenkorn Kombinatoryka i rachunek prawdopodobieństwa PWN ?
11 mar 20:51
Mila: Jak najbardziej, z tego się uczyłam na studiach.
11 mar 20:51
Metis: Teraz nie mam czasu na analizę takich książekemotka Ale jeśli się uda − to po maturze będę miał dużo czasu emotka
11 mar 20:54
Saizou : ja na Rachunku miałem książkę Jacek Jakubowski, Rafał Sztencel,"Rachunek prawdopodobieństwa dla (prawie) każdego", Wyd. Srcipt
11 mar 21:46
Metis: Siemka Saizou emotka Jak leci? emotka
11 mar 21:56
Saizou : Cześć, a jakoś, nie lubię algebry No ale muszę się z nią teraz borykać. No i nie matematyczna część matematyki: statystyka A tak to już jest oki. Szkoda że mi się analiza skończyła, ale są równania różniczkowe Poza tym w życiu osobistym też jest spoko. A u Ciebie Metis?
11 mar 22:19
Metis: Dasz radę emotka jesteś "łebski" emotka U mnie trwają przygotowania do matury emotka Ale przydałby mi się jeszcze jeden rok. I na życie osobiste ja też na razie nie mam powodow do narzekania− ale to logiczne
11 mar 22:52
12 mar 00:07
Metis: O, dziękuję Eta ! emotka Z tego co widzę R nie takie trudne.
12 mar 00:12
Eta: emotka
12 mar 00:15