nierównosć z wartością bezwzględną
kamilka17: rozwiąż nierówność
|x − 7| ≥ |x + 3|
10 mar 19:56
zef: No to na przypadki
10 mar 19:58
prosta:
albo: (x−7)2≥(x+3)2
10 mar 19:59
10 mar 20:02
kamilka17: x−7≥0 x+3≥0
x≥7 x≥−3
x ∊ (7, ∞) x ∊ (−3, ∞)
dobrze? to koniec zadania?
10 mar 20:14
Janek191:
?
10 mar 20:19
jc: |x−7| = odległość x od 7
|x+3| = odległość x od (−3)
W połowie drogi leży (7−3)/2 = 2. Rzwiązaniem są więc liczby x < 2.
10 mar 20:24
jc: Oczywiście x ≤ 2.
10 mar 20:25
Eta:
x−7≥x+3 lub x−7≤ −x−3
−7≥3 −− sprzeczność lub 2x≤4 ⇒ x≤2
odp: x≤2
10 mar 20:25
kamilka17: skąd się wzięło 2x≤4 ⇒ x≤2
10 mar 20:50
Eta:
Na takie pytanie ..... ręce opadają
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
x−7≤−x−3
x+x≤−3+7
2x≤4 /:2
n≤2
10 mar 20:58