Wyznacz zbiór wartości funkcji
Adi: Wyznacz zbiór wartości funkcji.
a) f(x)= −2(x+9)
2−3
b) f(x)= 3(x−5)
2−4
c) f(x)= −(x−6)
2+5
d) f(x)= (x+7)
2+2
Jestem pierwszy raz na tej stronie, bardzo liczę na waszą pomoc, nie mam pojęcia jak zrobić to
zadanie od strony pisemnej, wykres rozumiem i wiem jak zaznaczać. Z góry dziękuje za pomoc
6 mar 10:57
Metis: Wszystkie podane podpunkty tyczą się postaci kanonicznej funkcji kwadratowej.
f(x)=a(x−p)2+q
W określaniu zbioru wartości interesuje nasz współczynnik q .
oraz a.
Np. d) a=1 , a>1 oraz q=2 zatem Zwf=<2,+∞)
6 mar 11:23
rómcajs:
w tym co napisał Metis powinno być raczej a>0, nie a>1
6 mar 12:02
Metis: Jasne

Chochlik
6 mar 12:03
Janek191:
Np. c) a = − 1< 0 i q = 5 więc ZW = ( − ∞, q > = ( − ∞, 5 >
6 mar 14:02
Adi: Nic a nic nie zrozumiałem, może mógłby mi ktoś powiedzieć jak obliczyć wierzchołek i skąd mam
wiedzieć czy narysować ramiona paraboli w górę lub w dół?
6 mar 19:14
6 mar 19:15
5-latek : Przeczytaj sobie jeszce raz o postaci kanonicznej rownania kwadratowego
Zwlaszcza o wspolczynnikach p i q (czasami tez sa ozanczone xw i yw
6 mar 19:16
glax: jeżeli a<0 to parabola jest skierowana ramionami w dół
jeżeli a>0 to parabola jest skierowana ramionami w górę
Masz daną postać kanoniczną czyli f(x)=a(x−p)2+q , wierzchołek to W(p,q)
6 mar 19:18
glax: jeżeli nie masz postali kanonicznej to p=
−b2a a ,q=
−Δ4a
polecam
69
6 mar 19:22
Adi: Metis dzięki za linka, glax dzięki za przypomnienie takiej prostej rzeczy a<0 a>0 z głowy mi
to wyleciało

Już ogarniam, dzięki wielkie
6 mar 19:27
Janek191:
6 mar 19:35
5-latek : Czesc
Janek191 
A Tobie tez to wylecialo z glowy ?
6 mar 19:42