oblicz granice cigagu an
rómcajs:
Proszę o sprawdzenie − oblicz granicę ciągu (wyniki są ok)
a) a
n = 2n
3 − n + 5
b) a
n = 8+2n
3 − 4n
5
c) a
n=8*2
n −4
n
| | n | |
a) an = 2n3 − n + 5 = n3(2− |
| ) + 5 = 2*∞ + 5 = ∞ |
| | n3 | |
| | 2n3 | |
b) an = 8+2n3 − 4n5 = 8 + n5( |
| −4) = 8−4*∞=−∞ |
| | n5 | |
| | 8*2n | |
c) an=8*2n −4n = 8 * 2n − 22n = 22n( |
| −1) = 22n * (−1) = |
| | 22n | |
−
∞
5 mar 20:29
ZKS:
Według mnie źle jest to zapisane.
5 mar 20:38
rómcajs: a co konkretnie poprawić?
5 mar 20:44
ZKS:
Jaki jest zapis granicy?
5 mar 20:46
rómcajs:
lim an
n→∞
wiem, że na maturze w obliczeniach powinienem powtarzać to po każdym = oraz na początku.. ale
tutaj chodziło mi tylko o obliczenia − czy są ok, dlatego pozwoliłem sobie na taki zapis..
5 mar 20:52
ZKS:
Niestety ja tego nie wiem, więc zwracam na to uwagę, ponieważ jest to ważne.
Osobiście mój zapisy byłby taki.
a) a
n = 2n
3 − n + 5
| | 1 | | 5 | |
limn → ∞ 2n3 − n + 5 = limn → ∞ n3(2 − |
| + |
| ) = |
| | n2 | | n3 | |
∞(2 − 0 + 0) =
∞
5 mar 21:04
rómcajs:
Też takbym to zapisał, dziękuje
5 mar 21:17
ZKS:
Tego nie wiem, czy tak byś zapisał, ponieważ widzę błędy, u Ciebie jest 5 nie wiem czemu?
" ... = 2*∞ + 5 "
5 mar 21:22
rómcajs:
Najpierw (jak pisałem 1 post) liczby bez
n chciałem liczyć osobno, ale zanim napisałeś w
21:04 zorientowałem się, że to błąd, tylko zapomniałem poinformować o swoim odkryciu
5 mar 21:47
rómcajs:
Mógłbyś zajrzeć tutaj −
316098?
5 mar 21:48