prosta trygo
laura: sin(−x)=1
wiem ile to jest oczywiście, ale jak takie coś się rozpisuje, kiedy x jest ujemny?
5 mar 16:43
yyhy: sin(−x)=−sinx
5 mar 16:46
laura: ok, czyli po prostu opiera się bezpośrednio na wykresie?
w przypadku cosinusa byłoby sin(−x)=sin x?
5 mar 16:48
yyhy: cos(−x)=cosx, tak
5 mar 16:49
iryt:
cos(−x)=cosx − y=cosx to funkcja parzysta
sin(−x)=−sinx funkcja nieparzysta
tg(−x)=−tgx
5 mar 16:50
5-latek : A wynika to z nieparzystości funkcji sinus i parzystości funkcji cosinus
5 mar 16:51
5 mar 16:52
laura: Dziękuję

a mógłbyś jeszcze rozwiązać taki przykład żebym miała na wzór jak się robi?
2ctg(2π−x)=1−ctgx
5 mar 17:02
5 mar 17:04
laura: a skąd wiem jakiej miary jest kąt x? (w sensie która ćwiartka, o to do wzorów potrzebne)
5 mar 17:08
yyhy: Po redukcji mamy
2(−ctg(x))=1−ctgx=
−2ctgx=1−ctgx
−ctgx=1
ctgx=−1
Co to oznacza?
5 mar 17:10
5-latek : 2ctg(2π−x)= −2tgx
I tylko do tej postaci na razie umiem doporowadzic
5 mar 17:12
yyhy: Skąd ci tam sie tg wziął?
5 mar 17:12
5-latek : Napisalem bzdure oczywiście
Tutaj cotangens nie zamienia się w kofunkcje
5 mar 17:13
Jack: ctg (2 pi − alfa) = − ctg alfa
5 mar 17:14
yyhy: Masz równanie ctg(x)=−1
Nie powinno być to bardzo ambitne
5 mar 17:14
laura: dobra ale chodzi mi o to jak użyłeś wzorów redukcyjnych nie wiedząc ile mierzy kąt x? w sensie
potrzeba wiedzieć w której jest ćwiartce żeby móc określić znak tego, co wychodzi po redukcji
5 mar 17:16
laura: czy ja coś kręce?
5 mar 17:16
5 mar 17:17
yyhy: a to drugie π jest zbędne bo ctg(π+x)=ctg(x)
5 mar 17:18
yyhy: Dlatego łącznie
ctg(2π−x)=ctg(π+(π−x))=ctg(π−x)=−ctgx
5 mar 17:19
yyhy: W zasadzie..jak tak teraz widze, to nawet to przekombinowalem

po rpsotu wynika to z ego, ze ctg(x)=−ctg(x)
ctg(π+π−x)=ctg(π+(π−x))=ctg(π−x)=ctg(−x)=−ctgx
5 mar 17:20
yyhy: ctg(−x)=−ctgx**********
5 mar 17:20
yyhy: Po prostu....przesuwanie funkcji ctg o π nic nie zmienia..
ok
5 mar 17:21
laura: a jak np x= 120 stopni? to przecież π−120 stopni to pierwsza ćwiartka, więc ctg powinien być
bez minusa
5 mar 17:22
yyhy:
| | 1 | |
ctg(60)=ctg(π−120)=ctg(−120)=−ctg120= |
| |
| | √3 | |
5 mar 17:23
5-latek : wzor redukcyjny zachodzi dla dowolnego xsa
Nie musi być to kat ostry
np. sin213=sin(90+123)= cos123
ctg95=ctg(270−175)= tg175
5 mar 17:27
ida: Przecież sin w 3 cw jest ujemny
5 mar 18:20
Iryt:
ctg (2 π− α) =ctg(−α+2π)=ctg(−α)=−ctgα
5 mar 18:34
5-latek : No to zapiszmy tak
sin213=sin(180+33)= −sin33
Należy trochę pomyslec
teraz sobie sprawdz czy sin(−33o)= cos123o ?
5 mar 18:35