Kolo trygonometryczne
5-latek :

Witam .
Rozpatrujemy elementarne nierownosci
cosx>m i cosx<m
jeśli m<−1 to nierownosc cosx>m jest spelniona natomiast nierownosc cosx<m jest sprzeczna
Tak samo jeśli m>1 to nierownosc cosx>m jest sprzeczna a nierownosc cosx<m jest spelniona
Teraz jeśli
−1≤m≤1 to nierownosc cosx>m jest spelniona w przedziale −arccosm<x<arccosm
Natomiast nierownosc cosx<m jest spelniona w przedziale arccosm<x<2π−arccosm
teraz narysujemy to na kole trygonometrycznym dla m >0
Dlaczego jest dla cosx<m 2pi−arccosm ?
jakie będą oznaczenia na kole trygonometrycznym jeśli m<0 ?
5 mar 14:25
5-latek : Oczywiście wtedy m będzie na lewo bo ta zielona linia to linia cosinusa
Zadaja aby wykonać odpowiednie rysunki
5 mar 14:29
5-latek : Chce to najpierw rozpatrzyć na kole trygonometrycznym a potem dopiero na wykresie y=cosx
5 mar 14:35
5-latek :
5 mar 15:42
iryt:
Witaj.

Porzuć koło. Rozważaj wykres.
5 mar 17:07
5-latek : Dzieki

zaraz się za to wezme
5 mar 17:18
5-latek :

mam wykres y=cos(x) rozpatruje okres <0,2π>
mamy tutaj rozwiązanie rozwania cosx=m>0
x=arc cos m
1 i x=−arc cosm
mamy rozwiazac nierownosc
cosx>m
Wiec tak na tym przedziale będzie
Nie wiem jak to zapisac
natomiast dla cosx<m x∊(arccosm ,2π−arcosm)
Potem się zajme dla m<0
5 mar 20:47
5-latek : tak mysle Iryt nad tym zapisem dla cosx>m i przychodzi mi tylko do glowy taki
x∊(arccosm ) U(2π−arccosm ,2π)
ale czy dobry ?
Jak to zapisac dla m=0,5 np. ?
5 mar 20:59
Iryt:
W przedziale <−π,π>
Dla −1≤m<1
−arccos(m)+2kπ<x<arccos(m)+2kπ
5 mar 21:12
5-latek : [\Mam Iryt narysowany to dla m>0 w przedziale taki jaki podalas .
Chcialem to zrobić w innym
natomiast w przedziale <−π,π> cosx>m to rozwiązanie szcegolne
−arccos(m)<x<arccos(m)
natomiast ogolne będzie
2kπ−arccos(m)<x<arccos(m)+2kπ
5 mar 21:21
Iryt:
5 mar 22:21
5-latek : na razie zostawiam te nierownosci na później .
Teraz zajme się wzorami na sume i roznice , polowkowymi
Potem zajme się rownanianimi .
Chociaz to kolo jest ciekawe
6 mar 10:47