Wyznacz asymptoty wykresu funkcji
pytaniec: Wyznacz asymptoty wykresu funkcji:
Dziedzina x ≠ 0
x→0
−
x→0
+
x=0 − asymptota pionowa
x→
∞
x→
∞
y=0 − asymptota pozioma
x=0 − asymptota pionowa
czy dobrze to liczę?
Z góry dzięki.
5 mar 14:27
Jerzy:
lim0+ = +∞
lim0− = −∞
lim(−∞) = −1
lim(+∞) = 0
5 mar 14:38
pytaniec: Dzięki, czy mógłbyś podać jakiś link dotyczący asymptoty lim(−∞) ?
5 mar 14:39
pytaniec: Nie mam pojęcia jak to się liczy.
5 mar 14:39
Jerzy:
| | 1 | |
lim(−∞) = [ |
| ] = −1 |
| | 0 − 1 | |
5 mar 14:42
pytaniec: Czy dałbyś rade rozpisać jeszcze lim(+∞)?
5 mar 14:46
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
przecież to banał ... lim(+∞) = [ |
| ] = [ |
| ] = 0 |
| | +∞−1 | | +∞ | |
5 mar 14:47
pytaniec: Dziękuje.
Czyli e2x=0 x−>−∞
e2x=+∞ x−>+∞
Czy istnieje jakaś zasada dotycząca tego, czy wystarcz ze to zapamiętam?
5 mar 14:56
Jerzy:

tutaj masz wykres f(x) = e
2x
5 mar 14:58
Jerzy:
I zapoznaj się z tym ... u nas: a = e ≈ 2,7
5 mar 15:00
5 mar 15:01
pytaniec: Jakie to proste, a ja nad tym tyle siedziałem...
5 mar 15:24