sss
pies: la jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych?
a)f(x)=log(mx2−4x+m+3)
b)f(x)=log0,5 |mx2+2√2x+m+1|
jakie sa zalozenia bo tak napprawde nie mma pojecia jakie
4 mar 20:13
Metis: Def. logarytmu
4 mar 20:13
Mila:
a) Masz wykazać , kiedy : (mx2−4x+m+3)>0 dla każdego x∊R
b) Masz wykazać , kiedy: |mx2+2√2*x+m+1| >0 dla każdego x∊R
Logarytmy możesz obliczać tylko z dodatnich liczb.
4 mar 20:23
pies: nie znam definicji logarytmu

a to jak zrobic 2 ?
4 mar 20:31
5-latek : |x|=x dla x>0
4 mar 20:33
4 mar 20:35
4 mar 20:39
Mila:
Dziecko, zaczynasz rozwiązywać zadania z logarytmami i nie przeczytałeś co to takiego?
W drugim masz tylko rozwiązać warunek :
mx2+2√2*x+m+1≠0 to znaczy trójmian nie ma miejsc zerowych
bo |a|≥df0 dla dowolnej liczby a∊R
więc tylko równość nam przeszkadza.
4 mar 22:26
4 mar 22:27