Rownania
Jack: Zadanie dla chetnych...
| | 1 | | 4 | | 8 | |
x3 + 4x2 + 8x + |
| + |
| + |
| = 70 |
| | x3 | | x2 | | x | |
4 mar 18:02
ICSP: | | 1 | |
Podstawienie t = x + |
| , |t| ≥ 2 sprowadzi równanie do pewnego równania stopnia III. |
| | x | |
Dalej można np wzorami Cardano.
4 mar 18:05
Jack: wzory Cardano?
4 mar 18:08
4 mar 19:14
Jack: a nie,ktos inny to powiedzial, ale sens ten sam
4 mar 19:15
Mila:
Dobre podstawienie.
Otrzymasz wielomian trzeciego stopnia ,
t
3+4t
2+5t−78 =0
który ma pierwiastek x=3.
x
2−3x+1=0
Δ=5
W razie kłopotów pisz.
4 mar 19:16
Jack: obliczylem to...tylko te podstawie zastosowalem po 10 przeksztalceniach na wzorach skroconego
mnozenia...
| | 1 | |
dopiero wtedy da sie x + |
| = t |
| | x | |
chyba ze ktos tu szybciej i skrotem zrobil , o ktorym ja nwm...
4 mar 19:22
Eta:
t3+4t2+5t−72=0
4 mar 19:23
Jack: ja mialem
t
3 + 4t
2 + 5t − 78 = 0
stad t = 3
itd...
4 mar 19:24
Eta:
Echh sorry Mila ( źle przepisałam)
4 mar 19:24
Jack: Czy wy to jakims skrotem robicie?
4 mar 19:25
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )3−3(x+ |
| )+4(x+ |
| )2−2*4+8(x+ |
| )=70 |
| | x | | x | | x | | x | |
4 mar 19:26
Jack: what...jak ; d
to moje rozpisanie wyglada tak:
| | 1 | | 4 | | 8 | |
x3 + |
| + 4x2 + |
| + 8x + |
| = 70 |
| | x3 | | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3 + |
| + 4(x2 + |
| ) + 8(x + |
| ) = 70 |
| | x3 | | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )(x2 − 1 + |
| + 4[(x+ |
| )2−2] + 8(x+ |
| ) = 70 |
| | x | | x2 | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )((x+ |
| )2 − 3) + 4((x+ |
| )2−2) + 8(x+ |
| ) = 70 |
| | x | | x | | x | | x | |
dopiero teraz
t(t
2−3) + 4(t
2−2) + 8t = 70
t
3 − 3t + 4t
2 − 8 + 8t = 70
t
3 + 4t
2 + 5t − 78 = 0
4 mar 19:32
Jack: nie rozumiem skad...19:26
4 mar 19:33
Mila:
Ja przekształcałam z wzorów skróconego mnożenia, wcześniej pogrupowałam:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x3+ |
| )+4*(x2+ |
| )+8(x+ |
| )=70 |
| | x3 | | x2 | | x | |
Przekształceń sporo (4 linijki) , ale wychodzi dość łatwo.
4 mar 19:35
Mila:
Dokładnie tak jak Ty rozwiązywałam, zobacz sposób
Ety.
4 mar 19:37
Jack: no wlasnie tego nie widze
4 mar 19:45
Krzysiek: Wzory Cardano są w liceum
4 mar 22:08
Metis: Nie ma
4 mar 22:57
Kacper:
Nie ma ich w podstawie programowej, co nie znaczy, że nie ma miejsca gdzie ich uczą.
5 mar 12:11