Hmm
Ajtek: udowodnij, że róznica kwadratów dowolnej liczby pierwszej p>2 i liczby o 2 od niej mniejszej
jest podzielna przez 8.
Jak zapisać to cholerstwo? Witam Wszystkich

.
1 mar 20:24
5-latek : Witaj
1 mar 20:27
Metis: Cześć
Ajtek 
Było kilka dni temu,
ISCP rozwiązywał kiedyś
1 mar 20:27
5-latek : Znajdz to
Metis dla niego
1 mar 20:29
Ajtek: No dobra, władowałem ponieważ szukajka mi nie chce wywalić zwrotu. Jak możecie to dajcie link.
1 mar 20:29
Metis: Sorka
ICSP
1 mar 20:30
Metis: 311762 − trzymaj

Jak działa Wam forum? U mnie strasznie muli
1 mar 20:32
Mila:
p2−(p−2)2=(p−p+2)*(p+p−2)=2*(2p−2)=4*(p−1)=8k, gdzie k∊N
p−1 jest parzysta jako różnica liczb dwóch liczb nieparzystych
1 mar 20:32
Mila:
U mnie też wolno pracuje.
1 mar 20:33
5-latek : U mnie tez
1 mar 20:33
52: Witam wszystkich

U mnie też wolno...
1 mar 20:33
Ajtek: Podziękował

.
1 mar 20:34
Krzysiek: 8 l p2 − (p−2)2
8 l 4p − 4
Zauważmy, że każda liczba pierwsza większa od 2, jest nieparzysta. Bez straty ogólności, mogę
zapisać 8 l 4(2k+1) − 4
8 l 8k
1 mar 20:42
Ajtek:
Raz jeszcze podziękował.
1 mar 21:39
Mila:
1 mar 21:50