Dowód z teorii liczb
Akkarin: Udowodnij, że różnica kwadratów dowolnej liczby pierwszej p > 2 i liczby o dwa od niej
mniejszej
jest podzielna przez 8.
8 sty 01:16
ICSP: i co zaproponujesz ?
8 sty 01:22
Akkarin: Właśnie mam zagwozdkę

Pierwsza myśl, to p
2−(p−2)
2=8k, ale to do niczego mnie nie
zaprowadziło
8 sty 01:24
ICSP: Na początek wzór na różnice kwadratów.
8 sty 01:26
Akkarin: p2−(p−2)2=8k
[p+(p−2)]*[p−(p−2)]=8l
(2p−2)*2=4x*2k
4*(p−1)=4*2k
p−1=2k
Hmm?
8 sty 01:34
ICSP: skoro p jest liczbą pierwsza większa od to w szczegónoścli jest liczbą nieparzystą, zatem
liczba o jeden od niej mniejsza jest liczbą parzystą stąd p−1 = 2k , k ∊ Z. Mamy ostatecznie :
p2 − (p − 2)2 = 4(p − 1) = 8k . k ∊ Z □
8 sty 01:35
ICSP: 2
8 sty 01:36
Akkarin: Dzięki serdecznie, powinienem zapisać to w formie dowodu z przekształceniem tezy? Bo z tym
również mam problem
8 sty 01:43
ICSP: Nie za bardzo rozumiem o co Ci teraz chodzi. Napisałem Ci komplenty dowód.
8 sty 01:45
Akkarin: Co oznacza zapis k ∊ Z?
8 sty 02:53
marrek: Ale polecenie jest inne
8 maj 17:37
Krzysiek: p2 − (p−2)2 ≡ 1 − 1 ≡ 0 mod 2
p2 − (p−2)2 ≡ 1 − 1 ≡ 0 mod 4
Z powyższych przystawań wynika, że p2 − (p−2)2 dzieli się przez 2 i 4, więc też i przez 8.
8 maj 19:04
Alky: k ∊ Z k nalezy do całkowitych
8 maj 19:08