prosze o pomoc wychodzi mi y=3/2x+2 i co dalej
pati: Wybierz równanie prostej równoległej do prostej 3x+2y−4=0
a)y=−3/2x +5
b)y=3/2x −4
c)y=−2/3x+4
d)y=2/3x+5
1 mar 17:56
1 mar 18:03
zef: prosta równoległa musi mieć taki sam współczynnik kierunkowy, czyli po wyznaczeniu y=3/2x+2
szukasz prostej która ma taki sam współczynnik "a" czyli 3/2
1 mar 18:03
pati: dziękuje ale dalej nie wiem
1 mar 18:06
5-latek : odpowiedz A)
1 mar 18:09
zef: 3x+2y−4=0
2y=4−3x
y=−3/2x+2
Źle wyznaczyłeś współczynnik kierunkowy, zapomniałeś o tym minusie
Czyli odpowiedz a
1 mar 18:11
pati: MOŻECIE ZERKNĄC NA TO ZADANIE DRUGIE ALE Z PLUSEM CZYLI JEST +4 PROSZE O WYTLUMACZENIE
1 mar 18:11