pomozecie
reksioxd: zad 2 oblicz
a)(√2+2)2
b)(6+√3)2
c)(2√5+1)2
d)(3+2√3)2
e)(2√5+3√7)2
f)(4√3+5√2)2
g)(6√2+2√6)2
h)(7√2+3√10)2
29 lut 22:44
zef: wzorki znasz ?
29 lut 22:47
reksioxd: kompletnie sie nie orienyuje a potrzebuje na jutro na zaliczenie
29 lut 22:51
zef: 55
tu masz wzory i za ich pomocą musisz to obliczyć.
29 lut 22:52
reksioxd: dobrze a czy mozesz mi pokazac ma jednm przykladzie
29 lut 22:56
zef: (√6+2√6)2
Możemy tu wyznaczyć sumę dwóch elementów (a+b)2
a=√6
b=2√6
wzór na (a+b)2=a2+2ab+b2
no to zaczynamy:
(√6+2√6)2=(√6)2+2(√6)*(2√6)+(2√6)2
=6+24+24=54
Prościej wytłumaczyć nie potrafię.
29 lut 23:00
reksioxd: czy podpunkt h bedze tak ?
(7√2*3√10)2=(7√2)2+2*(7√2)*(3√10)+3√10=..... tak ?
29 lut 23:19