ss
pies: Oblicz cos4x, jeśli sinx−cosx=1/3
no to
jest tak
1−sin2x=1/9
sin2x=8/9
jak to sie zamienia na sin 4x bardzo prosze
29 lut 18:54
5-latek : 1−sin2x= cosx 2
cos(4x)= cos(2x+2x) masz na to wzor
cos(2)= sin2x−cos2x
wyprowadzaj go
29 lut 19:01
pies: cos(2)= sin2x−cos2x a co to jest
29 lut 19:07
5-latek : Nie zadawaj takich pytan tylko sobie popraw
cos(2x)= (przeciez to znasz wiec powinienes sobie sam poprawic
29 lut 19:32
5-latek : Nie zadawaj takich pytan tylko sobie popraw
cos(2x)= (przeciez to znasz wiec powinienes sobie sam poprawic
29 lut 19:32
pies: no ale co dlaej to wszystko jest takie nieprzejrzyste
29 lut 20:08
pies: nie umiem tojest nie jasne ..co dalej
29 lut 20:08
5-latek : jak zwykle tylko co dalej . Wszystko będzie niejasne jak się nie pozna wzorow . Nie da się tak
dalej uczyc
Przeciez TY nie robisz nic o co Cie prosi (tylko co dalej
Kazalem Ci policzyć ile wynosi cos(4x)
Napisalem CI ze cos(4x)= cos(2x+2x)
teraz masz przecież wzor
cos(α+β)= cosα*cosβ−sinα*sinβ
Nasze α=2x i β=2x
wiec cos(4x)= cos (2x+2x)= cos2x*cos2x −sin2x*sin2x= cos22x−sin22x
Być może ze to wystarczy do zadania
Jeśli nie to cos2x= sin2−cos2 to cos2(2x)= (sin2−cos2)2=
To samo sin2x= ..... zajrzyj do wzoru to sin2(2x)=... policz
Poza tym nie możesz sobie pisać dowolnie raz sin2x aby potem napisac sin2x
29 lut 20:32
pies: aaaaa trzabylo tak od razu
29 lut 20:37
pies: thx
29 lut 20:38
5-latek : I jeszcze np. można dalej napisac
cos2 2x−sin2 2x= (cos2x−sin2x)(cos2x+sin2x)
Ale to sobie musisz przeksztalcac . i patrzyć czy się przyda do rozwiązania
29 lut 20:43
5-latek : A tak naprawdę to jest tak jak się nie wykonuje polecen
Przeciez to jest zadanie podobne do tego tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/318210.html
Tam miałeś policzyć sin2α majac dane
sinx−cosx = cos tam
| | 1 | |
W tym zadaniu należy policzyć ile wynosi cos2x majac dane sinx−cosx= |
| |
| | 3 | |
potem cos(4)=cos(2*2x) i po zabawie
29 lut 20:54
pies: ale ja sie pytalem tylko jak przeksztalic na cos4x
29 lut 20:56
5-latek : ma być cos(4x)= cos(2*2x)
29 lut 20:56
Metis: Rozbiłbym na cos4x= cos(2x+2x)
29 lut 20:56
pies: no ale to jak napiszesz wszystko po kolei dla opornych?
29 lut 20:59
5-latek : Czesc

Siadla mi drukarka i na razie nie zrobie CI tych skanow
Jeśli CI bardzo zależy to popros
bezendu ,jeśli nie skasowal to powinien mieć
Maria Romanowska . Udowodnij ze ...
29 lut 21:00
Metis: Cześć 5−latku

Zapytam Radka
29 lut 21:03
pies: nie nie to nie do was ten kom z 20.59
29 lut 21:06
pies: czy ty jestes mila ? ja sie ciebie boje ...a odp ..a nie mam ale sie tylko pytalem jak to
zamienic
29 lut 21:08
5-latek : Dlaczego się boisz
Mili 
To przecież bardzo przyjemna i pomocna osoba
29 lut 21:12
Mila:
cos(2x)=cos2x−sin2x=1−2sin2x
Dlaczego się boisz?
| | 1 | |
sin2x−2sinx*cosx+cos2x= |
| |
| | 9 | |
| | 8 | | 16 | | 7 | |
cos(4x)=cos2(2x)−sin2(2x)=1−2sin2(2x)=1−2* |
| =1− |
| =− |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
29 lut 21:16
pies: bo zmienila kolor nicka u mnie taki kolor oznacza ze jestem zly ;;;taka historia
29 lut 21:17
pies: cos(4x)=cos2(2x)−sin2(2x)=1−2sin2(2x)= a z kad to wzielas?
29 lut 21:17
5-latek : Przeczytaj jeszcze raz mój post 20:32
29 lut 21:21
pies: czasami zmieniam kolor nicka
29 lut 21:21
5-latek : Masz tam po lewo
Wpisz a otrzymasz
Kliknij po więcej przykladow
W trygonometrii jest ważne czy np. cos2x czy cos2x
29 lut 21:24
Mila:
"skąd" piszemy.
Pierwszy niebieski wzór zrozumieć musisz !
.
cos(2x)=cos2(x)− sin2(x) po prawej masz kąt dwa razy mniejszy niż po lewej.
cos(4x)=cos2(2x)−sin2(2x)
cos(6x)=cos2(3x)−sin2(3x)
cos(8x)=cos2(4x)−sin2(4x)
29 lut 21:25
pies: ;c ? ja wie m ze jest wazne ale po co to piszesz
29 lut 21:26
pies: kreci mi sie w glowie
29 lut 21:27
pies: a moge spytac co to znaczy "skąd" piszemy.
Pierwszy niebieski wzór zrozumieć musisz ! ?
29 lut 21:28
5-latek : sin
2x+cos
2x=1 (jedynka trygonometryczna
ale również
| | x | | x | |
sin2 |
| +cos2 |
| = 1 itd. |
| | 2 | | 2 | |
ale tak samo masz
cos
2(2x)+sin
2(2x)=1
to np. cos
2(2x)=1−sin
2(2x )
albo sin
2(2x)= 1−cos
2(2x)
Wobec tego teraz napisz skad (twój post 21:17
29 lut 21:31
Mila:
Napisałeś z kąd − nie ma takiego zwrotu . Z języka polskiego też chyba zdajesz maturę?
cos(2x)=cos2x−sin2x=1−2sin2x
ten wzór napisałam jako pierwszy w komentarzu 21:16.
Nie zauważyłeś?
29 lut 21:32
pies: yyy nie napisze bo mnie glowa boli

ale bede wiedzial ok ? thx
29 lut 21:33
5-latek : Ale
Mila już Ci napisala
29 lut 21:33
pies: no ale ja nie o to pytalem ...tylko o cos innego ale juz nic ...a z polskiego zdaje za kazdym
razem jestem madry ..dziekuje
29 lut 21:34
29 lut 21:37
pies: dziekuje za rade ...ale juz nie mam czasu ...
29 lut 21:39
5-latek : I to jest w tym wszystkim bardzo smutne
29 lut 21:40
pies: tak bardzo ...moge spytac po co sie uczysz matematyki ? to nie jest hamskie chyba?
29 lut 21:43
rem:
A co ma pić wódkę? Uczy się bo lubi, tak trudno to zrozumieć.
29 lut 21:50
pies: acha zeby sie nie myslec ok....no tak a ja mam za malo czasu ...dobranoc wam ...czloweiki
29 lut 21:51
5-latek : Nie nie jest
Ucze się teraz żeby mieć odskocznie po stracie zony
Zaczalem bywac na forum jakies 2−3 lata temu . Chcialem sobie powtórzyć matematykę po 38
latach od matury
29 lut 21:51
5-latek : Dobranoc
29 lut 21:52
Mila:
Dobranoc
29 lut 21:54
pies: boje sie myslalem ze ma 5lat potem 19 uuuanoc.....no to fajnie znaczy nie to ze ten ale ok
...no to dobr
29 lut 21:58
pies: goodnight
29 lut 21:58
Mila:
Chociaż się 5−latku staramy pomóc, to i tak nie możemy sprostać wymaganiom pieska.
29 lut 21:59
pies: a nie nie jest ok ...to znaczy ze fajnie ze jestescie ...
29 lut 22:01
5-latek : No tak
Milu 
Trudny przypadek on jest .
29 lut 22:02