strasznie trudne
pies: Oblicz sin2alfa jesli sinalfa−cosalfa=
√3−√22
28 lut 17:47
Mila:
sin(2α)=2sinα*cosα
| | √3−√2 | |
sinα−cosα= |
| spróbuj podnieść obustronnie do kwadratu |
| | 2 | |
28 lut 18:07
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Troche mam problem z tym tangensem 15
o (wroce do niego
tg45
o policzyłem
28 lut 18:08
Mila:
Zaraz zobaczę
5−latku. Dobry wieczór.
28 lut 18:22
pies: ee ty nie masz chyba 19 lat
28 lut 18:38
5-latek : Nie mam . mam trochę więcej
28 lut 18:40
pies: i sie uczysz matematyki
28 lut 18:42
5-latek : Tak . Wlasnie ucz esie matematyki
28 lut 18:51
28 lut 18:53
pies: nie wiem dlaczego sie uczysz ale boje sie zapytac
28 lut 20:12
5-latek : Bo lubie
28 lut 20:25
pies: a ze tak spytam sina − cos a to jest liczba dodatnia?
29 lut 16:47
5-latek : | √3−√2 | |
| >0 wiec jest liczba ? |
| 2 | |
29 lut 16:52
pies: no acha ze tak dobra rozumiem o co chodzi dzzzieki
29 lut 16:56
5-latek : Wykonaj polecenie Mili z 18:37
czekam
29 lut 16:58
5-latek : mam być 18:07
29 lut 16:59
5-latek : W czym masz problem ze tak długo to liczys z?
29 lut 17:05
pies: alez wyszlo mi

i jest dobrze
29 lut 17:06
pies: nie nie po prostu sie pytalem o to tamto no o dodatnie
29 lut 17:08
5-latek : Jeśli wyszlo tak jak w odpowiedzi to OK
29 lut 17:09
pies: obliczc ycos35 * cos40 + cos130 *sin395 umiesz cos takiego

? yyy cos 35*cos40 to jest cos 75?
29 lut 17:10
5-latek : Nie to nie jest cos 75 o
cos130o= cos(90+40)=−sin40 o
sin395= sin(360+35)= sin35 o
29 lut 17:15
pies: acha a co dalej
29 lut 17:18
5-latek : Teraz chyba będą potrzebne wzory
| | cos(α−β)−cos(α+β) | |
sinα* sinβ= |
| |
| | 2 | |
i drugi
| | cos(α−β)+cos(α+β) | |
cosα*cos β= |
| |
| | 2 | |
29 lut 17:25
pies: chwilka
29 lut 17:34
5-latek : Poprosze jeszcze
Milę 
żeby to sprawdzila .
29 lut 17:46
pies: a co zrobic z − przed sinusami
29 lut 17:47
5-latek : Nie załamuj mnie
29 lut 17:48
pies: ej no bo wiesz co ja nie wiem co z nimi zrobic a z tego pierwszego wychodzi cos−5+cos75 /2
29 lut 17:58
Eta:
cos35*cos40−sin35*sin40 = cos75= sin15 = sin(45−30)= ..........
29 lut 18:10
Mila:
cos(35o) * cos(40o) + cos(130o) *sin(395o) =
=cos(35o)*cos(40o)+sin(−40o)*sin(35o)=
=cos(35o)*cos(40o)−sin(40o)*sin(35o)=cos(35o+40o)=cos(75o)
To jest zwinięcie z wzoru:
cos(α+β)=cosα*cosβ−sinα*sinβ
Teraz:
cos(75o)=cos(45o+30o) =
=cos(45o)*cos(30o)−sin(45o)*sin(30o) to już sam oblicz
29 lut 18:11
Eta:
Sorry
Mila ( myślałam,że Cię nie ma
29 lut 18:16
Mila:
Jestem, ale
piesek zyskał dwa sposoby.
29 lut 18:18
pies: ale w zadaniu jest cos35*cos40+(−sin40)*−sin35)
czyli to jest ....+sin40*sin35
29 lut 18:20
Mila:
sin(395o)=sin(35o) (bez tego minusa )
29 lut 18:23
pies: a ze tak spytam da sie to zrobic tak jak podal to 5latek ? bo dziwne liczby wychodza ...tak
tylko pytam
29 lut 18:34
Eta:
Zapamiętaj ,że nie ma "dziwnych" liczb !
Liczba, jak to liczba ..........jest taka jaka ma być w danym zadaniu
29 lut 18:40
pies: no ale wychodzi sin−5 i sin chyba 75
29 lut 18:42
5-latek : dziekuje
Eta ze wpadlas tutaj

Pamietasz
pies to samo zadaje takie pytania jak kiedyś
bezendu
29 lut 18:47
pies: uuuu

acha dziekuje
29 lut 18:56
bezendu: jakie pytania ?
6 mar 22:15
5-latek :
6 mar 22:28
bezendu:
Nadal nie wiem jakie pytania. Wyjaśnisz 5−latku ?
6 mar 22:57