calkowanie na czesci
Laura: Oblicz metoda calkowania na czesci
1
∫ (2x2+1) ln(2x3+3x+1) dx
0
29 lut 15:17
29 lut 15:18
Jerzy:
przez , a nie na
przyjmujesz 2x2 + 1 = v'
29 lut 15:33
Kat: Jak możesz, to podaj poprawny wynik.
29 lut 17:19
Benny: 2x
3+3x+1=t
| 1 | |
| ∫lntdt a to już łatwo przez części  |
| 3 | |
29 lut 19:15
Laura: Dzięki chłopcy.
29 lut 23:34
Mariusz:
Benny po co to podstawienie które źle zastosowałeś
Od razu przez części tak jak Jurek pokazał
1 mar 09:56
Mariusz:
* podstawienie może i dobre ale niepotrzebne
1 mar 09:58
1 mar 10:07
Laura: Nie daje rady. Nie ma tutaj kogos, kto za drobna oplata wytlumaczyl mi to na skype?
1 mar 11:59
Benny: Pisz tutaj, pomożemy.
1 mar 13:57
Bbbc 00: krok po kroku:
I krok .− obliczamy całka nie oznaczona I= ∫ (2x
2+1) ln(2x
3+3x+1)dx
1.−jak postąpimy ? staramy się żeby było nam łatwo to obliczyć
szukamy czy ta całka I jest jedna z postaci ze wzorów o całki :
| | xn+1 | |
do tego sprawdzamy czy ta całka jest typu najprostszy typu ∫ xn dx = |
| +C |
| | n+1 | |
a wiec szukamy czy funkcję podcałkowej w całce I jest typu f '(x) f
n (x) to wtedy
| | xn+1 | | f n+1 | |
∫f '(x) f n (x) = [ z analogią z ∫ xn dx = |
| +C ] = |
| (x) +c |
| | n+1 | | n+1 | |
2.− jeśli nie jest tak tzn. nie możemy stosować punkt 1.−
to próbujemy stosować zamiana zmienna; ona nam łatwi dać bardziej
czytelną postać tę całką I np. u= 2x
3+3x+1 ⇒ du = 6x
2+3 a więc nasza całka I ma postać
po małym zabiegu: mnożymy przez 3 i dzielimy przez 3 naszej funkcję podcałkowej; otrzymamy:
| | 1 | |
I= |
| ∫ lnu du a tutaj nie mamy jakiś wzoru z tabeli wzorów na całki. |
| | 3 | |
3.− tutaj zastosujemy całkowanie przez części; stosujemy wzór oparty na pochodna iloczynu
funkcji
stosujemy wzór na całkowanie przez części: ∫ f (u) g'(u) du = f(u) g(u) − ∫ f '(u) g (u) du
stosujemy reguła która nam łatwi to całkowanie przez częścią ;
reguła polega na dobry wyboru funkcje: f(u) stosujemy reguła ILATE co to znaczy?:
I skrót od pierwsza literka nazwy funkcji odwrotnej po ang. Inverse
L skrót od pierwsza literka nazwy funkcji logarytmicznej po ang. logaritm
A skrót od pierwsza literka nazwy funkcji algebraicznej ( wielomian)
T skrot od pierwsza literka nazwy funkcji trygonometrycznej
E skrót od pierwsza literka nazwy funkcji eksponencjalna (wykładnicza)
jak wybieramy f (u) oraz g'(u)? jeśli w funkcji podcałkowej występuje
funkcja logarytmiczna to wybieramy ta funkcja logarytmiczna jako f(u) a reszta to g '(u)
my mamy jeśli u =2 x
3 + 3x +1 oraz I=∫ lnu du
| | 1 | |
tutaj a by całkować przez częścią; to f(u)= lnu ⇒f '(u) = |
| |
| | u | |
g '(u) = 1du ⇒ g(u) = u
stad w wzorze na całkowanie przez częścią mamy
| | 1 | |
I = u lnu − ∫ u |
| du⇒ I= u lnu− ∫du = u lnu − u + c = u(lnu−1) +c |
| | u | |
II krok.− a nasza całka jest całka oznaczona I
0 [dolna granica x= 0; a górna granica x= 1]
=
wstawiamy u = 2 x
3 +3x+1, stąd :
I
0 = ( 2 x
3 +3x+1) [ ln(2 x
3 +3x+1) − 1] [dolna granica x= 0; a górna granica x= 1] =
I
0 = (2. 1
3 + 3. 1 +1) [ln(2. 1
3 + 3. 1 +1) −1] −(2. 0
3 + 3. 0 +1) [ln(2. 0
3 + 3. 0 +1)
−1]
I
0 = (2 + 3 +1) [ln 6 −1] −(1) [ln(1) −1] = 6[ ln6 −1] +1 = 6ln6 −5
odp. nasza całka = 6 ln6 −5
1 mar 17:00
Bbbc 00: sorry powinno być całka nieoznaczona za błąd za szybkie pisanie a nie całka nie oznaczona.
1 mar 17:06
Laura: Bbbc 00 jestes wielki! Super! Bardzo bardzo dziekuje!
2 mar 09:46
Laura: Zle rozwiazane zadanie. Wynik powinien byc 2 ln6−5/3. Pisze tylko, zeby nikt z tego nie
skorzystal w przyszlosci
7 mar 12:51
Jerzy:
Policzyłem i faktycznie wynik to 2ln6 − 5/3
7 mar 13:10