matematykaszkolna.pl
calkowanie na czesci Laura: Oblicz metoda calkowania na czesci 1 ∫ (2x2+1) ln(2x3+3x+1) dx 0
29 lut 15:17
29 lut 15:18
Jerzy: przez , a nie na przyjmujesz 2x2 + 1 = v'
29 lut 15:33
Kat: Jak możesz, to podaj poprawny wynik.
29 lut 17:19
Benny: 2x3+3x+1=t
dt 

=(2x2+1)dx
3 
1 

∫lntdt a to już łatwo przez części emotka
3 
29 lut 19:15
Laura: Dzięki chłopcy.
29 lut 23:34
Mariusz: Benny po co to podstawienie które źle zastosowałeś Od razu przez części tak jak Jurek pokazał
1 mar 09:56
Mariusz: * podstawienie może i dobre ale niepotrzebne
1 mar 09:58
Benny: @Mariusz, trochę różnorodności emotka Możesz zajrzeć tu? https://matematykaszkolna.pl/forum/318266.html
1 mar 10:07
Laura: Nie daje rady. Nie ma tutaj kogos, kto za drobna oplata wytlumaczyl mi to na skype?
1 mar 11:59
Benny: Pisz tutaj, pomożemy.
1 mar 13:57
Bbbc 00: krok po kroku: I krok .− obliczamy całka nie oznaczona I= ∫ (2x2+1) ln(2x3+3x+1)dx 1.−jak postąpimy ? staramy się żeby było nam łatwo to obliczyć szukamy czy ta całka I jest jedna z postaci ze wzorów o całki :
 xn+1 
do tego sprawdzamy czy ta całka jest typu najprostszy typu ∫ xn dx =

+C
 n+1 
a wiec szukamy czy funkcję podcałkowej w całce I jest typu f '(x) f n (x) to wtedy
 xn+1 f n+1 
∫f '(x) f n (x) = [ z analogią z ∫ xn dx =

+C ] =

(x) +c
 n+1 n+1 
2.− jeśli nie jest tak tzn. nie możemy stosować punkt 1.− to próbujemy stosować zamiana zmienna; ona nam łatwi dać bardziej czytelną postać tę całką I np. u= 2x3+3x+1 ⇒ du = 6x2+3 a więc nasza całka I ma postać po małym zabiegu: mnożymy przez 3 i dzielimy przez 3 naszej funkcję podcałkowej; otrzymamy:
 1 
I=

∫ lnu du a tutaj nie mamy jakiś wzoru z tabeli wzorów na całki.
 3 
3.− tutaj zastosujemy całkowanie przez części; stosujemy wzór oparty na pochodna iloczynu funkcji stosujemy wzór na całkowanie przez części: ∫ f (u) g'(u) du = f(u) g(u) − ∫ f '(u) g (u) du stosujemy reguła która nam łatwi to całkowanie przez częścią ; reguła polega na dobry wyboru funkcje: f(u) stosujemy reguła ILATE co to znaczy?: I skrót od pierwsza literka nazwy funkcji odwrotnej po ang. Inverse L skrót od pierwsza literka nazwy funkcji logarytmicznej po ang. logaritm A skrót od pierwsza literka nazwy funkcji algebraicznej ( wielomian) T skrot od pierwsza literka nazwy funkcji trygonometrycznej E skrót od pierwsza literka nazwy funkcji eksponencjalna (wykładnicza) jak wybieramy f (u) oraz g'(u)? jeśli w funkcji podcałkowej występuje funkcja logarytmiczna to wybieramy ta funkcja logarytmiczna jako f(u) a reszta to g '(u) my mamy jeśli u =2 x3 + 3x +1 oraz I=∫ lnu du
 1 
tutaj a by całkować przez częścią; to f(u)= lnu ⇒f '(u) =

 u 
g '(u) = 1du ⇒ g(u) = u stad w wzorze na całkowanie przez częścią mamy
 1 
I = u lnu − ∫ u

du⇒ I= u lnu− ∫du = u lnu − u + c = u(lnu−1) +c
 u 
II krok.− a nasza całka jest całka oznaczona I0 [dolna granica x= 0; a górna granica x= 1] = wstawiamy u = 2 x3 +3x+1, stąd : I0 = ( 2 x3 +3x+1) [ ln(2 x3 +3x+1) − 1] [dolna granica x= 0; a górna granica x= 1] = I0 = (2. 13 + 3. 1 +1) [ln(2. 13 + 3. 1 +1) −1] −(2. 03 + 3. 0 +1) [ln(2. 03 + 3. 0 +1) −1] I0 = (2 + 3 +1) [ln 6 −1] −(1) [ln(1) −1] = 6[ ln6 −1] +1 = 6ln6 −5 odp. nasza całka = 6 ln6 −5
1 mar 17:00
Bbbc 00: sorry powinno być całka nieoznaczona za błąd za szybkie pisanie a nie całka nie oznaczona.
1 mar 17:06
Laura: Bbbc 00 jestes wielki! Super! Bardzo bardzo dziekuje!
2 mar 09:46
Laura: Zle rozwiazane zadanie. Wynik powinien byc 2 ln6−5/3. Pisze tylko, zeby nikt z tego nie skorzystal w przyszlosciemotka
7 mar 12:51
Jerzy: Policzyłem i faktycznie wynik to 2ln6 − 5/3
7 mar 13:10