Nierozwiązane, optymalizacja, geometria
Archeolog: Te zadanie.
https://matematykaszkolna.pl/forum/290640.html
Jak je rozwiązać? P = x*y i wiem tyle, że musimy zrobić drugie równanie w którym zmniejszamy
liczbę niewiadomych do jednej i mamy funkcję, ale jak to zrobić w tym przypadku nie mam
pojęcia.
28 lut 23:31
Pochodneee help:

1.
Rozbijam wielościan na prostokąt i 2 trapezy.
Jego pole jest równe: (11 − x)(10 − y) + (10 − y + 6)*x/(2) + (11 − x + 3)*y/(2)
2.
Jest to równe polu całkowitemu wielościanu, które jest równe 94
Po przyrównaniu i skróceniu
2y + x = 8
x = 8 − 2y
3.
Wstawiamy do równania (11 − x)(10 − y) = (3 + 2y)(10 − y)
= −2y
2 +17y + 30
Funkcja osiąga maksimum dla y = 17/4 = 4,25
ale dziedzina

y należy od (0 do 4)
analizując wykres, można zauważyć, że w przedziale funkcja przyjmuje maksymalną wartość dla y =
4
Po podstawieniu
P = 66
29 lut 00:56
Pochodneee help: Rzecz jasna wielokąt zamiast wielościanu
29 lut 00:57
Pochodneee help: no i jeśli chodzi o wymiary to: 1 bok = 10 − y = 6, a drugi = 11, bo x = 0 czyli zgodnie z
odpowiedzią 11x6
29 lut 01:04
Archeolog: Ja mam blokadę w mózgu jak widzę figury geometryczne. Nawet nie pomyślałem żeby to na figury
rozbić i obliczyć osobne pola. Dzięki!
29 lut 01:11