Optymalizacja, blacha
zozol:

Z kawałka blachy należy wyciąć prostokąt o największym polu, w taki sposóbm jak zostało to
pokazane na rysunku (wierzchołek P prostokąta ma należeć do krawędzi CD). Znajdź wymiary tego
prostokąta.
Robiłem już kilka razy ciągle nie wychodzi... Odp. 11x6
22 kwi 16:33
zozol: ktoś? jakas podpowiedz?
22 kwi 17:23
Mariusz: Rozpatrz pole powierzchni prostokąta jako funkcję
Uzależnij ją od jednego argumentu (chyba że miałeś ekstrema funkcji wielu zmiennych)
Policz maksimum tej funkcji (pochodna równa zero ,
jeżeli w otoczeniu punktu podejrzanego o extremum pochodna zmienia znak z + na −
to w tym punkcie jest maksimum)
7 maj 20:38
Marcin: również mam problem z tym zadaniem, pomoże ktoś
3 wrz 15:31
Pytający:
P(t)=(3+(11−3)*t)*(10−(10−6)*t), t∊<0,1>
P(t)=(3+8t)(10−4t)=−32t2+68t+30 // wymiary: (3+8t)x(10−4t)
P'(t)=−64t+68>0 dla t∊<0,1> ⇒ P(t) osiąga maksimum dla t=1, (3+8*1)x(10−4*1)=11x6
3 wrz 16:24