Oblicz x
;(: Oblicz x:
2x −9√x−2 +5 = 0
28 lut 21:32
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Nie jest to wielomian kwadratowy... Nie wiem czy można podnieść całe równanie do potęgi
2...Spróbuj.
Ktoś inny jakieś pomysły?
28 lut 21:52
Krzysiek:
−9
√x−2=−2x−5
81x−162=(−2x−5)
2
81x−162=4x
2+20x+25
4x
2−61x+187=0
(x−11)(4x−17)=0
28 lut 22:01
Mila:
2x+5=9√x−2
D :
x−2≥0⇔x≥2 wtedy lewa strona jest dodatnia , prawa nieujemna ,
możesz podnieść obustronnie do kwadratu.
(2x+5)2=81*(x−2)
4x2+20x+25−81x+162=0
4x2−61x+187=0
itd.
28 lut 22:27
Metis: Dobry wieczór
Milu 
Nie rozumiem sformułowania :
"wtedy lewa strona jest dodatnia"
Możesz rozjaśnić?
28 lut 22:32
Mila:
2*2+5 to najmniejsza wartość lewej strony gdy x≥2.
28 lut 23:10
Mila:
Dobry wieczór
28 lut 23:11
Metis: Rozumiem

Tutaj post do przeczytania dla pytającego:
278356
28 lut 23:13