pkt wspolne
qwe: | | (x2+5x+6)(x2−5x+6) | |
Funkcje f(x)=x2+q i g(x)= |
| nie mają punktów wspolnych |
| | x4−13x2+36 | |
dla q=?
Proszęo pomoc
28 lut 17:18
Metis: Uprość g(x)...
28 lut 17:22
Tadeusz:
ale wcześniej Dziedzina
28 lut 17:32
qwe: uprościłam i wszystko się poskracało, po czym wyszło, że g(x)=1, ale co dalej?
28 lut 17:33
Metis: No i teraz trzeba znać funkcję x2. Parabola musi być nad lub pod tą funkcją zatem ...
28 lut 17:39
Tadeusz:
x2+q≠1
28 lut 17:39
Metis: Jednym zapisem jak
Tadeusz
28 lut 17:40
28 lut 17:42
qwe: czy nie mogłam zrobić tak, że narysowalam wykres funkcji 1−x2 i tam podstawialam wartosci q?
bo tak zrobiłam, ale niestety mi nie wyszło
28 lut 17:55
5-latek : Nie bo y=1−x2 (ramiona w dol
natomiast ogolnie y=x2+q ramiona w gore
28 lut 17:58