sss
bartlomiej : dane sa funkcje x2+q i [(x2+5x+6)(x2−5x+6) ] / [x4−13x2+36]
wykresy nie maja pkt wspolnych dla q∊{−9,−4} −8,−3 lub −6 ,−4 lub −4,−2
to jest pytanie za 1 pkt wiec jak to zrobic prosto bo na pewno jest proste rozwizanie ale ja
nie wiem jakie ....prosze o help
20 lut 19:41
yht:
x
2+5x+6
Δ=5
2−4*1*6=25−24=1
√Δ=1
x
2+5x+6 = (x+3)(x+2)
x
2−5x+6
Δ=(−5)
2−4*1*6=25−24=1
x
2−5x+6 = (x−2)(x−3)
x
4−13x
2+36
x
2=t
t
2−13t+36
Δ=(−13)
2−4*1*36=169−144=25
√Δ = 5
t
2−13t+36=(t−4)(t−9)=(x
2−4)(x
2−9)=(x−2)(x+2)(x−3)(x+3)
| (x2+5x+6)(x2−5x+6) | | (x+3)(x+2)(x−3)(x−2) | |
| = |
| = 1 |
| x4−13x2+36 | | (x−2)(x+2)(x−3)(x+3) | |
czyli kiedy równanie x
2+q=1 nie ma rozwiązań
x
2 = 1 − q
równanie x
2 = liczba
nie ma rozwiązań, gdy liczba<0
zatem musi być 1−q<0
−q<−1 |*(−1)
q>1
i co ? i żadna odp się nie łapie
PS nikt (o zdrowych zmysłach) takiego zadania za 1pkt na maturze nie da
20 lut 19:53
yht:
chociaż może któraś będzie dobra − bo dziedzina
| (x2+5x+6)(x2−5x+6) | | (x+3)(x+2)(x−3)(x−2) | |
| = |
| = 1 |
| x4−13x2+36 | | (x−2)(x+2)(x−3)(x+3) | |
oznacza to że do dziedziny tego dziwoląga nie należą: x=−2, x=−3, x=2, x=3
zatem masz (prawie normalną) funkcję stałą y=1, ale z 4 dziurami w wyżej wymienionych pktach
i w tych iksach są (dziury)
jeśli parabola h(x)=x
2+q 'wejdzie w dziurę' gdy:
h(−3)=1 lub h(−2)=1 lub h(2)=1 lub h(3)=1
h(−3)=1 → (−3)
2+q=1 → q=−8
h(−2)=1 → (−2)
2+q=1 → q=−3
h(2)=1 → 2
2+q=1 → q=−3
h(3)=1 → 3
2+q=1 → q=−8
więc wychodzi na to że −8 −3 jest dobrą odp
ale powtarzam takiego zadania nie będzie
20 lut 20:00
bartlomiej : w mojej ksiazce jest to zad za 1 pkt ...to nie da sie tego jakos podstawiajac tych liczb albo
cos? czuje sie... przez ksiazke
20 lut 20:17
bartlomiej : dobra dzieki za odp yht kimkolwiek jestes ;c
20 lut 20:26
yht:
nie da rady podstawiać, trzeba na piechote wszystko liczyć
20 lut 20:40