ciąg geometryczny
zuzka: Oblicz wyrazy a1,a2,a3,a4 i a5 ciągu geometrycznego.
f) a1=√2 , q=√6
28 lut 16:39
Metis: zuzka nie żartuj
28 lut 16:40
zuzka: serioooo pomocy
28 lut 16:43
zuzka: zrobiłam ale podejrzewam,że źle

:
a2= a1*q= √2 *√6 = √12=√4*3=2√3
a3= 2√18= 6√2
a4= 6√12
a5= 6√72
28 lut 16:46
Krzysiek: źle
28 lut 16:49
zuzka: Krzysiek a jak będzie dobrze?
28 lut 17:06
28 lut 17:32
Janek191:
a1 = √2 q = √6
więc
a2 = a1*q = √2*√6 = √12 = 2√3
a3 = a2*q = 2√3*√6 = 2 √18 = 2*√9*2 = 6√2
a4 = a3*q = 6√2*√6 = 6√12 = 6*2√3 = 12√3
28 lut 17:42
5-latek : a1=√2 i q=√6
a2= a1*q= √2*√6= √12= 2√3 (masz ok
a3= a2*q=2√3*√6= 2√18= masz ok
a3= a3*q= 6√2*√6= 6√12 masz dobrze tylko zapisz to inaczej
a5=a4*q= 6√72 masz dobrze tylko zapisz to inaczej
28 lut 17:46
zuzka: Super dziękuję
28 lut 18:02