28 lut 15:00
pies: a chyba juz rozumiem dlaczego..

a powiecie mi jakie sie liczby podstawia?
28 lut 15:08
5-latek : Znowu nie myślisz .
Teraz jade na grob żony jak wroce to jeśli nikt nie pomoze wytlumacze
28 lut 15:09
pies: no to jak z tymi liczbami
28 lut 17:29
5-latek : Ogolnie podstawiasz liczby całkowite czyli 0 ±1,±2 itd.
28 lut 17:39
pies: ale dokad ? podstawiam az ..?
28 lut 17:45
5-latek :

To jest wykres y=sin(x)
Rozwiaz równanie sin(x)=0,5
28 lut 17:51
5-latek : Ogolnie
28 lut 17:51
pies: x=π/2 +2kπ v x=10/6π +2kπ
28 lut 18:04
5-latek : Ojjjj
pies
sin90o=0,5 ? tak ?
Popraw to szybko żeby nikt nie widział
28 lut 18:06
pies: 5/6π
28 lut 18:29
5-latek :

Masz równanie postaci
sinx=a
to rozwiazniem tego równania jest
x
1=a+2kπ
x
2= π−a +2kπ
| | 1 | | π | | 1 | |
ale sin30o= |
| to sin |
| = |
| |
| | 2 | | 6 | | 2 | |
wie rozwiązaniem tego równania sa
W mierze kątowej będą to kąty
x
1=30
o+k*360
o
x
2= 150
o+k*360
o bo 2π=360
o i to jest okres podstawowy funkcji y=sinx i y=cosx
Teraz patrz na rysunek 17:51 i napisz ile masz rozwiazan dodatnich w przedziale <0,2π>
28 lut 18:37
pies: 2
28 lut 18:38
5-latek : Dobrze
WEzmy teraz sobie do obliczen miare kątowa
x
1= 30
o+k*360
o
x
2= 150
o+k*360
o
mamy znaleźć ilość rozwiazan w przedziale <0.360
o>
podstawiamy teraz k=0
x
1= 30
o+0*360= 30
o (miesci się w tym przedziale
=========================================
x
2= 150
o+0*360=150
o (miesci się w tym przedziale
============================================
Teraz wezmy k=1
x
3= 30
o+1*360
o= 30+360
o=390
o (już jest za dużo
tak samo jak do 150
o dodasz 360
o (tez będzie za dużo
WIec rozwiązaniem równania
| | 1 | |
sinx= |
| w przedziale <0,2π> jest |
| | 2 | |
28 lut 18:49
pies: acha ale wiesz co ja to wszystko wiem..a pytalem do kad sprawdzac

az beda np 2 rozwiazania
albo no

wiesz dziekuje za pomoc wszelaka ...dziwiesie ze ci jeszcze rece nie opadly jak
innym −.−
28 lut 19:41
pies: ?
28 lut 20:36