matematykaszkolna.pl
jedna rzecz pies: Dzien dobry to ja mam pytanie : o co chodzi z tymi liczbami https://matematykaszkolna.pl/strona/4043.html dla k=0 dla k=−1 wiem ze chodzi o to zeby okrreslic czy znajduja sie w przedziale czy nie ..ale jakie te liczby sie bierze..dlaczeogo 0 i −1 ? help
27 lut 18:14
yht: dlatego 0 i −1 że wtedy widać że wpadną w przedział robisz to na zasadzie zgadywania
27 lut 18:16
pies: nie rozumiem moze ktos wytlumaczyc? i kiedy sie podstawia a kiedy nie
27 lut 18:17
yht: W poleceniu masz: "Rozwiąż równanie ... " wtedy nie podstawiasz za k W poleceniu masz: "Rozwiąz równanie ... w przedziale <0,2π>" (może być inny przedział podany) − wtedy podstawiasz za 'k'
27 lut 18:19
pies: a w nierownosci?
27 lut 18:25
yht: tak samo jak w równaniu
27 lut 18:28
pies: a tak sie zastanawiam po co podstawiac jak mozna popatrzec na przdizla i sie widzi odkad dokad jest przedial i tam szukac rozwiazan
27 lut 18:50
yht: powiem tak wg mnie, jeśli masz doprowadzone równanie do jakies prostej postaci, typu sin2x=1 itp. to można tak robić a jeśli masz np. cos2x+sinx=1 to jest ryzykowne, bo możesz coś pominąć, a jak pominiesz cokolwiek to podejrzewam że możesz mieć 0pkt za całe zadanie chyba że kompletnie nie masz pomysłu jak rozw równanie to wtedy zgadujesz
27 lut 18:56
pies: jakie te liczby podstawiac bo nie za bardzo rozumiem o co chodzi ...bo wiesz jakie liczby i co az do kad mam podstawiacemotka
27 lut 18:58
yht: jakie liczby ? no liczby z przedziału w którym trzeba rozwiązać równanie np. jesli masz rozwiązać równanie cos2x=1 w przedziale <−π,0> to podstawiasz sobie x=−π i spr. czy równanie cos2x=1 jest prawdziwe cos2*(−π)=1 cos(−2π)=1 ponieważ cos(−2π) jest równy 1, to x=−π jest rozw. równania potem podstawiasz np. x=−5π/6 cos2*(−5π/6) = 1 cos(−5π/3) = 1 ponieważ cos(−5π/3) ≠1 to liczba x=−5π/3 nie jest rozwiązaniem równania potem podstawiasz np. x=2π/3. ... itd. i jak już sprawdzisz kilka tych charakterystycznych liczb to wypisujesz te wszystkie które spełniają równanie ale to metoda 'naokoło', nie polecam.
27 lut 19:07
pies: dziekuje
27 lut 20:12