jedna rzecz
pies: Dzien dobry to ja mam pytanie :
o co chodzi z tymi liczbami
https://matematykaszkolna.pl/strona/4043.html dla k=0 dla k=−1
wiem ze chodzi o to zeby okrreslic czy znajduja sie w przedziale czy nie ..ale jakie te liczby
sie bierze..dlaczeogo 0 i −1 ? help
27 lut 18:14
yht:
dlatego 0 i −1 że wtedy widać że wpadną w przedział
robisz to na zasadzie zgadywania
27 lut 18:16
pies: nie rozumiem moze ktos wytlumaczyc? i kiedy sie podstawia a kiedy nie
27 lut 18:17
yht:
W poleceniu masz: "Rozwiąż równanie ... " wtedy nie podstawiasz za k
W poleceniu masz: "Rozwiąz równanie ... w przedziale <0,2π>" (może być inny przedział podany) −
wtedy podstawiasz za 'k'
27 lut 18:19
pies: a w nierownosci?
27 lut 18:25
yht:
tak samo jak w równaniu
27 lut 18:28
pies: a tak sie zastanawiam po co podstawiac jak mozna popatrzec na przdizla i sie widzi odkad dokad
jest przedial i tam szukac rozwiazan
27 lut 18:50
yht:
powiem tak
wg mnie, jeśli masz doprowadzone równanie do jakies prostej postaci, typu sin2x=1 itp. to można
tak robić
a jeśli masz np. cos2x+sinx=1 to jest ryzykowne, bo możesz coś pominąć, a jak pominiesz
cokolwiek to podejrzewam że możesz mieć 0pkt za całe zadanie
chyba że kompletnie nie masz pomysłu jak rozw równanie to wtedy zgadujesz
27 lut 18:56
pies: jakie te liczby podstawiac bo nie za bardzo rozumiem o co chodzi ...bo wiesz jakie liczby i co
az do kad mam podstawiac
27 lut 18:58
yht:
jakie liczby ? no liczby z przedziału w którym trzeba rozwiązać równanie
np. jesli masz rozwiązać równanie cos2x=1 w przedziale <−π,0> to podstawiasz sobie x=−π i spr.
czy równanie cos2x=1 jest prawdziwe
cos2*(−π)=1
cos(−2π)=1
ponieważ cos(−2π) jest równy 1, to x=−π jest rozw. równania
potem podstawiasz np. x=−5π/6
cos2*(−5π/6) = 1
cos(−5π/3) = 1
ponieważ cos(−5π/3) ≠1 to liczba x=−5π/3 nie jest rozwiązaniem równania
potem podstawiasz np. x=2π/3. ...
itd.
i jak już sprawdzisz kilka tych charakterystycznych liczb to wypisujesz te wszystkie które
spełniają równanie
ale to metoda 'naokoło', nie polecam.
27 lut 19:07
pies: dziekuje
27 lut 20:12