Całeczki
Blue: Oblicz całkę (chodzi o metodę podstawiania):

Jak tam po sesji? Dawno mnie tu nie było ^^
27 lut 13:59
27 lut 14:01
Jerzy:
| | dx | |
= ∫ |
| = .. |
| | (x+1)2 + (√2)2 | |
27 lut 14:01
Jerzy:
| | dx | | dx | |
opanuj całkę: ∫ |
| , wykorzystując jakt,że: ∫ |
| = arctgx + C |
| | x2 + a2 | | x2 + 1 | |
27 lut 14:06
Blue: Czyli mam rozumieć, że tutaj po prostu jest taki wzór? chodzi o to, żeby mieć dwa wyrażenia "do
kwadratu" w mianowniku?
27 lut 14:09
Jerzy:
tak... na całkę z 14:06 jest gotowy wzór, ale warto umieć go wyprowadzić
27 lut 14:13
Blue: Dzięki

Chociaż niezbyt rozumiem to wyprowadzenie, gdyby jeszcze ktoś pokusił się o jakieś
objaśnienie, to byłabym wdzięczna
27 lut 14:15
ICSP: Mila pokazała dobre podstawienie.
Możesz również podstawić x = a*tg(t)
27 lut 14:16
Blue: Dobra, już chyba wiem
27 lut 14:17
Jerzy:
| | dx | | dx | |
spróbuj tak: ∫ |
| = ∫ |
| |
| | x2 + a2 | | | |
27 lut 14:22
Blue: już rozumiem, dziękuje
27 lut 14:27
Blue: Jeszcze jedno pytanie: czy to jest dobrze?
| | dx | | 1 | | 2x+1 | |
∫ |
| = |
| arctg( |
| ) + C  |
| | 4x2+4x+5 | | 4 | | 2 | |
27 lut 14:44
ICSP: Policz pochodną.
27 lut 14:47
Blue: (2x+1)/2

Pochodna wynosi 1
27 lut 14:49
ICSP: tak
27 lut 14:50
Blue: czyli co jest źle?
27 lut 14:51
Jerzy:
Masz dobrze policzoną tą całkę
27 lut 14:54
Blue: | | dx | |
a taka całka: ∫ |
|  Nie mam pojęcia, jak się za to zabrać |
| | √2x−x2 | |
27 lut 14:55
Blue: Jerzy, w odpowiedzi miałam inaczej
27 lut 14:55
Blue: ale to normalka, z tej książki niczego się nie da nauczyć, bo nawet człowiek nie wiem, czy
dobrze mu wyszło, czy może autor znowu błąd zrobił
27 lut 14:56
Blue: wie*
27 lut 14:56
Blue: a już chyba wiem, nie podpowiadajcie
27 lut 15:06
Jerzy:
| | dx | |
= ∫ |
| = ... ? |
| | √1 − (x − 1)2 | |
27 lut 15:09
Blue: eh, jednak nie wiem, jak to zrobić.... coś z arcsinx, ale jak to przekształcić, to nie mam
pojęcia... :c
27 lut 15:10
Jerzy:
27 lut 15:10
Blue: Dziękiuję, jakoś nie mogę na to jeszcze wpaść
27 lut 15:12
Blue: trzeba będzie trochę tych całek przeliczyć
27 lut 15:13
Jerzy:
Po 100 całkach będziesz dobra
27 lut 15:13
Blue: no nie wiem, chyba trochę więcej będzie trzeba

Bo są w końcu różne metody rozwiązywania
27 lut 15:26
Benny: @
Blue podstawienie t=x−1
27 lut 15:26
Jerzy:
Znamy się i wiem,że jesteś ambitna.
Pozdrawiam:
J
27 lut 15:31
Mariusz:
Blue
√ax2+bx+c=t−√ax a>0
√ax2+bx+c=xt+√c c>0
√ax2+bx+c=(x−x1)t b2−4ac>0
27 lut 15:48
27 lut 16:11
Mila:
x2+2x+3=(x+1)2+2
[ x+1=√2 t, dx=√2 dt ]
Licz teraz.
27 lut 18:25
Blue: Dzięki bimbam, może się przydać
| | tgx | |
A mam takie pytanie: Dlaczego jak mamy taką całkę: ∫ |
| dx, to nie możemy za t |
| | cos2x | |
| | 1 | |
podstawić cosx  Ja tak zrobiłam i wyszło mi |
| + C |
| | 2cos2x | |
W odpowiedzi podstawiano t za tgx
27 lut 20:15
Benny: Podstawili t=tgx, ponieważ narzuca się od razu pochodna tangesna
27 lut 21:01
Blue: ale mi chodzi o to, żeby ktoś mi wytłumaczył dlaczego to, co ja zrobiłam, jest niepoprawne
27 lut 22:19
yht:
bo brakuje ci minusa w wyniku (ale Twój sposób t=cosx poprawny jak najbardziej)
27 lut 22:23
Benny: Wydaje mi się że nie brakuje minusa. Wynik różni się o stałą
27 lut 22:29
Blue: hmmm czyli dobrze to jest?
27 lut 22:31
Benny: Zauważ, że jak podstawisz tgx=t to dostaniesz:
| 1 | sin2x | | 1 | | 1−cos2x | | 1 | |
|
| +C= |
| ( |
| )+C= |
| *U{1}{cos2 |
| 2 | cos2x | | 2 | | cos2x | | 2 | |
| | 1 | | 1 | 1 | |
x}− |
| +C= |
|
| +C 1, czyli to samo  |
| | 2 | | 2 | cos2x | |
27 lut 22:35
Blue: no ok, dzięki
27 lut 22:38
yht:
tak, nic nie brakuje

jak sie myśli że pochodna z cos to sin to sie gada takie głupoty..
27 lut 22:40