wyznacz równanie
mat: wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l o równaniu −x + 5y −3=0 przechodzącej
przez punkt A=(−1,−7)
26 lut 20:12
zef: z pierwszej prostej wyznacz y i co powiesz o współczynniku a dla prostej prostopadłej do
drugiej ?
26 lut 20:13
mat:
b.
2x + 3y − 1 = 0 , A=(O,−4)
26 lut 20:14
mat: Jeśli ktoś mógłby zrobić te zadania i przy okazji napisać krok po kroku co zrobic. Za chiny
ludowe nie pamiętam jak to się robiło ( lata temu konczylem szkole )
26 lut 20:17
Mila:
Korzystając z postaci ogólnej równania:
k: −x + 5y −3=0
l⊥k⇔
l: 5x+y+D=0
5*(−1)+1*(−7)+D=0
−5−7=−D
D=12
l:
5x+y+12=0
26 lut 20:19
26 lut 20:23
Eta:
k : −x+5y−3=0
k⊥ l to l: 5(x+1)+1(y+7)=0 ⇒ l: 5x+y+12=0
26 lut 20:32