ddd
bratlomiej: rozw.rownanie :
cos5x−sin3x=cosx
25 lut 21:07
Eta:
cos(5x)−cosx− sin(3x)=0
2sin(3x)*sin(2x)−sin(3x)=0
sin(3x) (2sin(2x)−1)=0
.......................
dokończ
25 lut 21:28
bratlomiej: a ze tak sie zapytam jakby to bylo w okreslonym przedziale np <0,π> toco wtedy?
25 lut 21:30
bratlomiej: skad sie wziela 2 linijka?
25 lut 21:33
Eta:
| | π | |
sin(3x)=0 ⇒ 3x= kπ ⇒ x= k* |
| i k∊C |
| | 3 | |
| | π | | π | |
lub 2x= |
| =2kπ lub 2x= π− |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5 | |
x= |
| +kπ lub x= |
| π+kπ |
| | 12 | | 12 | |
dla x∊<0,π> podstawiaj za k=0 , k=1 , k= −1 , k=2 , k= −2 ....
i wyznacz te rozwiązania należące do zadanego przedziału
| | π | | π | | 5 | |
x∊{ |
| , |
| , |
| π,.... |
| | 3 | | 12 | | 12 | |
25 lut 21:36
25 lut 21:38
bratlomiej: ale nie rozumiem co to za podstawianie jakie liczby sie podstawia...mnie herhor uczyl aby jakos
rozszerzac przedzial ale nie pamietam jak....a z tym podstawianeim to co
25 lut 21:40
25 lut 21:48
bratlomiej: no nic nie zrozumialem ale ok
25 lut 21:54
pies: zle przepisalas wzor

a o co chodzi z tymi lliczbami dziwnymi

wytlumaczy ktos k=0
..k=1co to za liczby i o co chodzi
26 lut 20:19
Eta:
Np:
Jeżeli x∊<0,2π>
| | π | | π | | π | |
i x= |
| +2kπ lub x= |
| +k* |
| i k∊C czyli k∊{0,±1,±2, ±3,...} |
| | 3 | | 12 | | 3 | |
| | π | | π | |
to dla k=0 mamy: x= |
| lub x= |
| ∊<0,2π> |
| | 3 | | 12 | |
| | π | | 5 | | π | | π | | π | |
dla k= −1 x= |
| −2π= − |
| π∉<0,2π> lub x= |
| − |
| = − |
| ∉ |
| | 3 | | 3 | | 12 | | 3 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | 5 | |
dla k= 1 x= |
| +2π∉ <0,2π> lub x= |
| + |
| = |
| π∊ <0,2π> |
| | 3 | | 12 | | 3 | | 12 | |
dla k=2 ...........
odp: x∊{.....................}
26 lut 20:41
Eta:

Wzór popraw

( faktycznie źle go napisałam
26 lut 20:43
pies: no wlasnie nie rozumiem dlaczego ma byc 0 1 2 3

dziekuje eto za odp
26 lut 22:07