Czegoś nie rozumiem..
Gaunt: 249794
Dlaczego nie mogę po obliczeniu x (patrz rysunek Rajuu 11:32) x=
√3r
| | 3r+R | | R | |
obliczyć R ze stosunku |
| = |
| (3r+R to przeciwprostokątna największego Δ) |
| | 2r | | r | |
Wychodzi mi takim sam błędny wynik jak pigorowi 3r=R,ale potrafię ani u niego, ani u mnie
znaleźć błędu.
Proszę o pomoc
25 lut 17:48
Mila:

Tam masz błędny jest rysunek:
Nie wiem, czy uda się narysować dokładnie:
Środki okręgów leżą na dwusiecznej kąta.
ΔOKA∼ΔOLB
|KL|=r+R
stąd:
Stosunek pól kół:
25 lut 18:47
Mila:
M i T punkty styczności okręgów z prostą.
25 lut 18:50
Gaunt: No i teraz wydaje się takie proste. Dziękuję bardzo Milu

"Kiełbasiana "Planimetria strasznie mnie męczy :c
25 lut 19:47
Mila:
To z Kiełbasy?
Męczy teraz, to na maturze będzie dobrze. Trzeba rozwiązywać. Nie ma innej rady.
25 lut 20:28
Gaunt: Tak, z kiełbasy.
Dużo mi nie zostało, a czuję, ze jeszcze mi nie idzie tak jak trzeba. Zawsze czegoś nie zobaczę
albo zapomnę o jakiejś własności!
25 lut 20:40