Ramiona kąta o mierze 60 przecięto prostą l prostopadłą do jednego z ramion. Nas
pie: Ramiona kąta o mierze 60 przecięto prostą l prostopadłą do jednego z ramion. Następnie wpisano
w ten kąt dwa koła, każde styczne do jego ramion i do prostej l. Wyznacz stosunek pól tych
kół.
8 maj 20:54
pie: UP
8 maj 21:39
pigor: ... , niech
r,R − długości promienia mniejszego koła
i większego koła odpowiednio stycznych do wspólnej prostej, to
| | PR | | πR2 | | R | |
z warunków zadania (*) |
| = |
| = ( |
| )2=?, |
| | Pr | | πr2 | | r | |
| | R−r | | R−r | |
gdzie |
| = sin30o ⇔ |
| = 12 ⇔ 2R−2r= R+r ⇔ R=3r ⇔ |
| | R+r | | R+r | |
| | R | | PR | | R | |
⇔ |
| = 3 stąd i z (*) ⇒ |
| =( |
| )2= 32= 9 − szukany |
| | r | | Pr | | r | |
stosunek pól kół (lub odwrotnie) . ...
8 maj 23:55
pie: Właśnie coś tu nie działa/niezbyt rozumiem treść zadania, bo odpowiedzi twierdzą, że to
7 − 4√3 lub 7 + 4√3.
10 maj 01:23
Rajuu: | | 1 | |
a nie masz w odpowiedziach przypadkiem |
| ? |
| | 7−4√3 | |
| | 1 | |
bo mi wychodzi ładnie 7+4√3 i to jest równoważne |
| bo tak jak pigor napisał |
| | 7−4√3 | |
możemy wyliczyć stosunek koła większego do mniejszego albo mniejszego do większego
10 maj 10:29
Rajuu:

| | PR | | πR2 | | R | |
Stosunek pól kół to tak jak pisał pigor |
| = |
| =( |
| )2 albo |
| | Pr | | πr2 | | r | |
Uzależniam sobie x, R od zmiennej r
3r=
√3x
a R liczę z Talesa:
| | R | | (1+√3)2r | | 1 | |
Teraz podstawiając do stosunku pól ({ |
| )2= |
| * |
| )2=7+4√3 |
| | r | | 2 | | r | |
Jak sobie zrobisz stosunek odwrotny to Ci te 7−
√3 wyjdzie
Ja napisałam w swoim wcześniejszym wejściu, że 7+4
√3 = U{1}{7−4
√3. Tylko, że to ten sam
stosunek tylko inaczej zapisany, sorry za wprowadzenie w błąd
10 maj 11:32
10 maj 11:34
Rajuu: Kurcze, dopiero zaczynam swoją przygodę z pomaganiem i mam problemy z tymi kodami
| | R | | (1+√3)2r | | 1 | |
Stosunek pól ( |
| )2=( |
| * |
| )2=7+4√3 |
| | r | | 2 | | r | |
Więcej zamętu wprowadziłam niż pomogłam
10 maj 11:54
pigor: ..., kurde, tylko się zapić na ...

przepraszam,
| | R−r | |
powinno być |
| = tg30o (a nie  sin30 o), wtedy |
| | R+r | |
| R−r | | 1 | | r (Rr −1 | | 1 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| R+r | | √3 | | r (Rr +1) | | √3 | |
⇔
Rr√3−
√3 =
Rr +1 ⇔
Rr (
√3−1) =
√3+1 /*(
√3+1) ⇔
⇔
Rr (3−1) = 3+1+2
√3 /:2 ⇔
Rr = 2+√3 ⇒
⇒
PR : Pr= (
Rr )
2= (2+
√3)
2= 4+3+2
√3=
7+2√3
i odwrotnie
Pr : PR= (
rR)
2 = 1 : (7+
√3) =
7−√3 . ....
10 maj 12:46