pochodna
Amelia: Oblicz pochodną funkcji
f(x)=x cos(2xln x
wyszło mi ze=ln x−sin(2x) X2x−1−1xx cos(2x} podzielić przez ln x2
ktoś sprawdzi czy dobrze? ew poprawi
25 lut 15:05
Tadeusz:
pisząc ułamki używaj dużego U
25 lut 15:07
Amelia: dzięki za radę
25 lut 15:11
Amelia: a sprawdzi ktoś ?
25 lut 15:15
Tadeusz:
... nie sprawdzę ... bo nie widzę ... a zgaduj zgadula to pokój obok
25 lut 15:19
Jerzy:
Nie licząc widać,że żle...brak ln2 ,skąd 2x−1 ?
25 lut 15:36
Metis: J możesz zerknąc na moje ostatnie rozwiązanie :
317850 i wskazać gdzie robię błąd?
25 lut 15:37
Jerzy:
| | (cos2x − ln2*2x*sin2x)*lnx − cos2x | |
= |
| |
| | ln2x | |
25 lut 15:41
Jerzy:
Jeszcze w nawiasie przed ln2 ma być x
25 lut 15:45
Amelia: 2x−1 bo pochodna xn to sie równa nxn−1 chyba ze zle mysle
25 lut 15:51
Amelia: | | x cos(2x | |
napiszę jescze raz f(x)= |
| |
| | ln x | |
25 lut 15:53
Jerzy:
(2x)' = 2x*ln2
25 lut 15:54
pomoc 00: pochodna 2
x−1 aby obliczyć to możesz pisać 2
f(x) gdzie f(x)=x−1
a pochodna 2
f(x) obliczamy tak
niech y=2
f(x) szukamy y':
postępujemy tak: y=2
f(x)2 ⇔ln(y) = ln( 2
f(x)2)⇔ln(y)= f(x) ln2
różniczkujemy obu strony
| | y' | |
stąd [ ln(y)] ' = [f(x) ln2]⇔ |
| = f '(x) ln2 stąd |
| | y | |
y ' = y f ' (x) ln2 podstawiają y=f(x) mamy y ' = 2
f(x) f ' (x) ln2 ........(A) ;
ale f(x) = x−1 ⇒ f ' (x) = (x−1) ' = 1 a więc to odstawiamy w (A) mamy:
y ' =2
x−1 .1 . ln2
y ' = 2
x−1 ln2
25 lut 16:12
Jerzy:
A gdzie we funkcji jest 2x−1 ?
25 lut 16:15
pomoc 00: błąd na czwartej linii poprawny y= 2f(x) oraz ln(y) = ln( 2f(x)) reszta jest Ok.
25 lut 16:20
pomoc 00: funkcja 2f(x) = 2x−1
25 lut 16:21
Amelia: nie rozumiem ale jeśli zamiast x podstawić np 5 to by było 4x4 więc dlatego myślałam ze tak
25 lut 16:38
pomoc 00:
jeśli u = xcos(2
x) oraz v= lnx to y = U[u}{v}
| | u ' . v − v ' . u | |
to y ' = |
| |
| | v2 | |
obliczamy u ' ; v ' :
pierwsze krok: obliczmy u '
u ' = [x cosx(2
x)] ' = pochodna iloczynu = 1.cos(2
x) −x (− sin(x
2) ) ( 2
x) '
ale (2
x) ' = podobny jak wyżej jeśli f(x)=x to mamy (2
f(x)) ' to otrzymamy
(2
f(x)) ' = 2
f(x)) ln2 stąd
u ' =cos(2
x) + x 2
x ln2 sin(2
x)
drugi krok: obliczmy v '
| | 1 | |
v ' = [lnx] ' ⇒v ' = |
| a więc |
| | x | |
| | [cos(2x) + x 2x ln2 sin(2x)] lnx − [xcos(2x)] [1/x] | |
y ' = |
| |
| | ln2x | |
| | lnx . cos(2x)+ x 2x ln2 .lnx . sin(2x) − cos(2x) | |
y ' = |
| |
| | ln2x | |
25 lut 17:25