Wyznaczanie krzywej
Dżin: Krzywa g jest zbiorem wszystkich punktów mających jednakową odległość od prostej o równaniu
y=x−6 i punktu S=(0,0). Wyznacz krzywą g.
24 lut 21:12
Dżin:
24 lut 21:38
Kacper:
Najpierw rysunek jak sobie to wyobrażasz.
24 lut 21:58
Mila:
Wchodzi równanie krzywej , którą trzeba obrócić, aby wiedzieć , że to parabola.
24 lut 22:02
Dżin: wiem, że to parabola, tylko nie wiem jak ją wyznaczyć...
24 lut 22:07
Mila:
Jakie masz równanie tej krzywej?
24 lut 22:10
Dżin: nie mam tego równania
24 lut 22:12
Mila:

To studia czy LO?
P(x,y)
|PS|=
√x2+y2
stąd masz równanie krzywej.
24 lut 22:20
olekturbo: Milu, wiesz może czy tego typu zadania obowiązują na maturze?
Na korkach je teraz mam i nie wiem czy ćwiczyć mocno czy iść do czegoś z czym sobie nie radzę
24 lut 22:23
Dżin: Mila, to LO i dzięki za pomoc
24 lut 22:24
Mila:
Nie sądzę, aby na maturze było takie zadanie, chodzi mi o prostą y=x−6.
Może być np. zbiór punktów jednakowo odległych od od punktu A (.,.) i prostej y=2
albo y=−4.
Takie musicie znać. to oczywiście na R.
24 lut 22:33
olekturbo: Aha. Jeszcze mialem z okręgami
24 lut 22:38
Mila:
Jakie?
24 lut 22:39
24 lut 22:40