analitycznie
Metis: Zadanka, zadanka...
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Cześć
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Właśnie przerobiłem geometrie analityczną,
Chcę już sobie to utrwalić
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Macie jakieś fajne zadanka do przerobienia?
23 lut 18:16
Meow: jak przejść z równania wektorowego na kierunkowe? Umiesz to wytłumaczyć ?
23 lut 18:20
Metis: Załóż post i powiedz o co Ci dokładnie chodzi
23 lut 18:21
kyrtap: takie coś robiłeś?
Obliczyć pole trójkąta ABC o wierzchołkach A(3,6), B(1,0), wiedząc, że wysokości przecinają się
w punkcie (4,4). Sporządzić rysunek.
23 lut 18:45
Metis: Cześć
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Nie, takiego nie
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ale już robię.
23 lut 18:47
Metis: Okey, chyba mam
23 lut 19:07
kyrtap: najgorzej że nie mam odpowiedzi do tego zadania
23 lut 19:09
Metis: Juz wstawiam to zerkniecie
23 lut 19:12
23 lut 19:25
Metis: Sprawdzicie?
23 lut 19:42
kyrtap: sprawdźcie koledze
23 lut 21:55
kyrtap:
24 lut 16:15
Metis:
24 lut 16:59
Godzio:
Uno momento
24 lut 17:30
Godzio:
Pomysł dobry, ale coś Ci się pomyliła prosta k i l, oznaczenia powinny być na odwrót.
k − prosta zawierająca AS, a później liczysz prostą prostopadłą do k jako AC, a one nie są
prostopadłe.
24 lut 17:35
Metis: Okey widzę
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Reszta
![emotka](emots/1/ok.gif)
?
24 lut 17:37
olekturbo: Ja mam fajne.
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Znajdź zbiór punktów równo oddalonych od okręgu x
2+y
2 = 100 i od punktu A(a,0), gdzie a jest
trzy razy większe od pierwiastków równania:
| 1 | | 1 | | 3 | |
1 + |
| + |
| + ... = |
| |
| x−5 | | (x−5)2 | | 4 | |
mi wyszło
(4x−12)
2+25y
2 = 400 ale nie wiem czy mogę zostawić to w takiej postaci
24 lut 17:50
Godzio:
(x − 3)2 | | y2 | |
| + |
| = 1 −− a to jest elipsa |
25 | | 16 | |
24 lut 17:55
Godzio:
Metis sposób dobry, ale złe wyniki ciągną inne więc właściwie reszta jest cała źle
24 lut 17:56
Metis: Poprawię
![](emots/2/zeby.gif)
dzięki
24 lut 17:59
kyrtap:
24 lut 18:00
Metis: To równanie utożsamiamy z sumą szeregu geometrycznego.
gdzie a jest trzy razy większe od pierwiastków równania − od sumy? iloczynu?
Co to znaczy
![](emots/2/zeby.gif)
Oczywiście nie wiem czy równanie ma jedno, dwa, czy x rozwiązań.
24 lut 18:02
Metis: Dokładnie to lewą stronę równania.
24 lut 18:04
Godzio:
Równanie ma tylko jeden pierwiastek więc pewnie chodziło trzy raz większy od niego
24 lut 18:04
Metis: zastanawiam się co będzie określało ten nasz zbiór punktów.
Myślę o stycznych poprowadzonych do okręgu przez punkt A
24 lut 18:15
Metis: Ale to tylko wolne rozważania
24 lut 18:15
olekturbo: Dokładnie
24 lut 18:16
olekturbo: Do Godzia to było
24 lut 18:16
olekturbo: Przyrównaj d1 do d2
24 lut 18:17
Metis:
24 lut 18:17
olekturbo: Ja bym spojrzał na to z tej strony. Mamy okrąg o równaniu x2+y2 = 100.
Środek oznaczmy jako S(0,0). Promień: r = 10. Oprócz tego mamy do dyspozycji punkt, załóżmy
A(6,0).
Punkt oddalony zarówno od okręgu jak i punktu oznaczmy jako P(x,y).
Ile będą wynosiły |PS| i |AS|?
24 lut 18:23
Metis: No skoro
równo oddalony to beda równe
24 lut 18:26
Metis: Nie no pomysł ze styczną do kosza bo to przecież nie beda punkty równoodległe od okregu i
punktu A ...
24 lut 18:28
olekturbo: Wiem, że równe. Ale chodzi o dokładną odległość
24 lut 18:32
Metis: Nie wiem czy chcesz mnie naprowadzić czy po prostu pytasz
![](emots/2/zeby.gif)
PS=[0−x,0−y] = [−x,−y]
AS=[0−6, 0−0] = [−6,0]
|PS|=
√x2+y2
|AS|=6
Chyba dobrze
24 lut 18:41
olekturbo: Zle
![](emots/2/zeby.gif)
i tu i tu
24 lut 18:47
olekturbo: Nie umiem tlumaczyc
24 lut 18:51
Metis: S(0,0)
P(x,y)
A(6,0)
Wektor PS= [0−x, 0−y] ]= [−x, −y]
Wektor AS= [ 0−6, 0−0]= [−6, 0 ]
Długość wektora PS:√(−x)2+(−y)2=√x2+y2
Długość wektora AS: √(−6)2+02=√36=6
?
24 lut 18:53
Mila:
Podam rozwiązanie.
24 lut 22:45
olekturbo: takie cos mam
(4x−12)2+25y2 = 400
ale Godzio podal jak to zamienic
24 lut 22:45
Mila:
| 1 | | x−5 | | x−5 | |
S=U{ |
| = |
| = |
| |
| | | x−5−1 | | x−6 | |
4x−20=3x−18
x=2
a=3*2=6
A=(6,0), P(x,y)
|AP|=|PQ|
|AP|=
√(x−6)2+y2
|PQ|=10−|OP|=10−
√x2+y2, |OP|<10 , P∊koła.
√(x−6)2+y2=10 −
√x2+y2 /
2
x
2−12x+36+y
2=100−20
√x2+y2+x
2+y
2
−12x+36=100−20
√x2+y2
−12x−64=−20
√x2+y2/:(−4)
3x+16=5
√x2+y2/
2
9x
2+96x+256=25x
2+25y
2
16x
2−16*6x+25y
2=256 /:16
(x−3)2 | | y2 | |
| + |
| =1 elipsa |
52 | | 42 | |
Takiego zadania, też nie może być na maturze.
24 lut 23:23
Metis: Dziękujemy
Milu
24 lut 23:26
Mila:
Może być np. takie zadanie:
1)
Znajdź równanie krzywej, którą tworzą wszystkie punkty jednakowo odległe
od okręgu x2+y2−2y=0 i od prostej y+1=0.
2)
Będziecie mieli czas to podam inne.
24 lut 23:30
Metis: Olek nie podawajmy rozwiązania, dopóki nie będziemy mieli go oboje
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ja zajme się nim jutro bo dzisiaj jeszcze muszę napisać rozprawkę
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Dziękuje jeszcze raz
Milu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Jeśli masz jakieś ciekawe zadania, to wstawiaj Nam w ramach przygotowania do matury
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Możemy już rozpocząć ten okres na forum.
24 lut 23:35
Mila:
24 lut 23:36